Restovaná zelenina je výborná servírovaná samotná, nebo jako příloha k masitým pokrmů. Na tento recept je nejlepší zelenina čerstvá, pokrájená na větší tenké plátky, kolečka nebo nudličky. Výborné jsou v orestované zeleninové směsi i houby, jak lesní, tak koupené žampiony. Na restování se hodí cibule, česnek, paprika, zelí, kukuřice, řapíkatý celer, fazolky, cuketa, fenykl …. možností je mnoho. Nejlepší směs je tak 4-5 druhů. Tady malá inspirace, která je osvědčená.
Ingredience:
200 g | červené masité papriky |
200 g | žampionů |
200 g | cukety |
100 g | kukuřice (mražená nebo z plechovky) |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
2 lžíce | balsamikového octa |
1 lžička | cukru |
ústřičná omáčka | |
olivový olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Cuketu, žampiony a česnek pokrájíme na plátky, cibuli a papriku na proužky
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu, zakápneme ji octem, ochutíme cukrem a solí a za stálého míchání opékáme až začne zelenina měknout
3. V této fázi přípravy přidáme kukuřici a česnek, ochutíme ústřičnou omáčkou a pepřem, vše ještě 5 minut prohřejeme.
Podáváme teplé jako přílohu ,nebo samotné jako lehkou večeří. Výborné je tuto směs promíchat z rýží basmati na způsob rizota.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek