Koláčky z kynutého těsta naplněné rebarborou, posypané drobenkou, upečené dorůžova.
Ingredience:
400 g | hrubé mouky |
180 g | másla |
60 g | moučkového cukru |
4 ks | žloutků |
1 ks | vanilkového cukru |
3/4 ks | kostky droždí |
1/4 l | mléka |
špetka soli | |
hladká mouka na pomoučení | |
Na náplň: | |
1 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
1 kg | rebarbory |
150 g | hrubé mouky |
150 g | krupicového cukru |
150 g | másla |
Postup:
1. Do mísy prosejeme hrubou mouku, přidáme špetku soli, na kousky nakrájené změklé máslo a zpracujeme jako na drobenku, pak vmícháme moučkový cukr a rozetřené droždí s trochou cukru, přidáme žloutky rozmíchané ve vlažném mléce s vanilkovým cukrem a vařečkou vypracujeme hladké těsto
2. Těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme asi 1 cm plát, skleničkou vykrájíme koláčky, pomoučeným dnem skleničky každý koláček uprostřed stlačíme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 1 hodinu kynout
3. Rebarboru oloupeme škrabkou na zeleninu a nakrájíme na tenčí plátky
4. V míse promícháme hrubou mouku, krupicový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, kousky změklého másla a prsty zpracujeme na drobenku
5. Koláčky poklademe kousky rebarbory, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C dorůžova (asi 15-20 minut).
Rebarboru můžeme navíc pokrýt trochou utřeného tvarohu s cukrem a žloutkem a teprve potom sypat drobenkou.