REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčatový salát s koprovo-hořčičnou zálivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rajčatová sezóna končí, a tak na nic nečekejte a připravte si z nich tento vynikající salát. Je doplněný o gurmánskou koprovo-hořčičnou zálivku, která voní bylinkami a dodá sladkým rajčatům ten správný, lehce pikantní šmrnc. Netradiční, ale lahodnou kombinaci rajčat a kopru můžete už jen dozdobit klasickým typem oliv. Hodí se třeba Manzanilla. Mají pevnou a masitou texturu a slanou, hořkou chuť s tóny ořechů, což jsou přesně ty vlastnosti, které zde dobře zapadnou. Nakonec salát už jen dosolte hrubozrnnou solí.


Ingredience:
400 grajčat
180 goliv Manzanilla bez pecky
1 ksbílá sladká cibule
1 ksstroužek česneku, nastrouhaný
4 lžícenajemno nasekaného kopru
4 lžíceextra panenského olivového oleje
3 lžícebílého vinného octa
2 lžičkydijonské hořčice
1/4 lžičkyčerstvě namletého černého pepře
1/2 lžičkysoli
vločková sůl na servírování

Postup:
  1. Omyjte a nakrájejte rajčata a cibuli.
  2. Smíchejte tekuté ingredience na zálivku se dvěma lžícemi kopru.
  3. Dobře promíchejte metličkou a dochuťte pepřem a solí dle potřeby.
  4. Naaranžujte zeleninu, olivy a zalijte zálivkou.
  5. Posypte zbývajícími dvěma lžícemi kopru a vločkovou solí.
Doporučení:

Olivy malé bez pecky, Manzanilla, Vegatoro 350 g – Španělské olivy Manzanilla, které vyrostly na španělském slunci, jsou zárukou vysoké kvality. Lahodná masitá chuť oliv a příjemná konzistence z nich dělá perfektní tapas! Olivy Manzanilla pocházejí z oblasti španělské Sevilly, jejich jméno “malé jabličko” získaly díky svému kulatému tvaru. Tyto olivy mají vysoký obsah oleje, jsou tak příjemné na patře a mají skvělé výživové hodnoty. Olivy Manzanilla mají jemnou chuť, díky které se hodí k ujídání jako tapas nebo třeba do Martini. Olivy jsou významným zdrojem vitamínů A a E, železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Navíc obsahují nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty, díky kterým omezují riziko kardiovaskulárních chorob a rakoviny.

Poznámka:

Foto: edelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků