Rýže podušená pod pokličkou doměkka, ochucená kořením, solí a nakonec i nasekaným pórkem.
Ingredience:
300-400 g | rýže (dlouhozrnná, kulatozrnná ...) |
1 ks | pórek |
1 ks | větší cibule |
2 lžíce | rostlinného oleje |
1 lžička | tymiánu |
1/2 lžičky | mletého barevného pepře |
voda | |
sůl |
Postup:
- Oloupanou, na drobno pokrájenou cibuli zprudka orestujeme na oleji pěkně dozlatova
- Vsypeme propláchnutou, důkladně okapanou rýži, krátce ji orestujeme
- Rýži zalijeme teplou vodou, musí být úplně potopená (tak 1-2 cm nad povrchem), přidáme sůl, koření a necháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud se voda nevypaří, během dušení rýži nemícháme!
- Zatím, co se rýže vaří očistíme zelenou část pórku, tu pak nasekáme na nudličky
- Hotovou rýži promícháme s pórkem.
Foto: Naďa Indruchová