Tak tenhle recept musíte rozhodně vyzkoušet! Skvělé jako osvěžující letní lehký oběd, večeře nebo i chladivá svačinka.
Ingredience:
1 ks | větší červená řepa + mladé listy řepy, případně jen řapíky |
1 ks | menší salátová okurka (cca 10 - 15 cm) |
1 svazek | ředkviček (cca 10 ks) |
1 svazek | čerstvého kopru |
2 kelímky | zakysané smetany nebo kombinace zakysané smetany a bílého jogurtu |
200 ml | vývaru |
vejce natvrdo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Omytou, neoloupanou řepu uvaříme, pak ji oloupeme a nahrubo nastrouháme
2. V kastrůlku ji zalijeme vývarem, přidáme na malé kousky nakrájené řapíky a necháme ještě cca 5 minut provařit
3. Nakonec vhodíme posekané mladé listy, necháme úplně vychladnout
4. Přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, ředkvičky, posekaný kopr a vmícháme smetany nebo smetanu s jogurtem
5. Dosolíme, opepříme a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny, podle chuti můžeme ještě okyselit troškou citronové šťávy
6. Dobře vychlazenou polévku zdobíme na talíři vařeným vejcem.
Vaření řepy:1. Svaříme asi 1 l vody se 2 lžícemi octa a 1 lžící soli, řepu se slupkou vaříme v octové vodě tak 20 minut, až změkne2. Řepu vyjmeme a oloupeme …
Poznámka:Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….