Polévka je velmi chutná, lahodná a lehce pikantní po kaparech a citronu. Inspirací mi byla polévka Radka Kašpárka v Gurmetu.
Ingredience:
150 g | uzeného lososa |
150 g | uzeného pstruha |
100 g | másla |
500 ml | kuřecího vývaru |
100 ml | smetany na vaření |
2 ks | petržele |
2 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
1/2 ks | citronu |
1/4 ks | celeru |
1 lžička | kaparů |
pepř | |
sůl | |
Na krutonky: | |
3 ks | plátku toastového chleba |
3 lžíce | česnekového oleje |
Postup:
1. Cibuli, 1 mrkev, 1 petržel a polovinu celeru nakrájíme na malé kostičky a na části másla orestujeme dozlatova
2. Citron zbavíme kůry a spolu s kapary nasekáme a přidáme k restující se zelenině, spolu ještě chvilku opékáme
3. Lososa a pstruha nakrájíme na větší kousky (část pstruha necháme na ozdobu) a přidáme k zeleninovému základu, chviličku opékáme a potom zalijeme vývarem, necháme dojít k varu a 20 minut pomalinku vaříme
4. Pak přidáme smetanu, zjemníme kouskem másla a ještě necháme projít varem
5. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a popřípadě přecedíme a propasírujeme přes síto (není to nutné), dochutíme solí a pepřem
6. Zbytek zeleniny připravíme škrabkou na julienne nebo nakrájíme nožem na jemné nudličky a orestujeme na zbytku másla
7. Toastový chleba nakrájíme na kostičky a na pánvi na rozehřátém česnekovém oleji nebo oleji s nakrájeným stroužkem česneku opečeme do křupava.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.