REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z hlávkového zelí a smetany, se salámovými kytičkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vydatná polévka z hlávkového zelí a brambor, ochucená několika druhy koření. Zjemněná smetanou a zdobená salámovými kytičkami.


Ingredience:
1 ksmenší hlávky světlého hlávkového zelí
7 kskuliček nového koření
4 ksstředně velkých brambor
3 ksbobkového listu
1 kstučné smetany ke šlehání
1 ksvelké cibule
4 lžíceocta
2 lžíce třtinového cukru
1 lžícemásla
kmín
pepř
sůl
A dále:
300 gtočeného javořického salámu

Postup:

1. Do velkého hrnce dáme máslo, necháme ho rozehřát, na něj dáme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli
2. Když je lehce dozlatova, přidáme k ní veškeré koření, vše spolu pořádně promícháme, přisypeme třtinový cukr a necháme spolu vše chvíli restovat
3. Cibule nesmí být příliš tmavá a cukr by neměl zcela zkaramelizovat
4. Přilijeme vodu, kterou zaplníme cca čtvrt hrnce
5. Hlávku zelí jsme si v mezičase nebo zcela předtím, než jsme začali vařit, pokrájeli na malé kousky a ty vsypeme do hrnce
6 . Do hrnce dolijeme tolik vody, aby bylo pokrájené zelí zcela potopené a nad ním byla cca 1 cm vrstva vody, během vaření se nám jí dost vyvaří
7. Vše pořádně osolíme (tato polévka „polkne“ velké množství soli, takže nešetříme) a přilijeme 4 lžíce octa
8. Takto vaříme polévku cca 40 minut do změknutí zelí
9. Jakmile je zelí téměř doměkka, oloupeme 3 brambory, které pokrájíme na malé kostičky a přimícháme je k zelí, snažíme se je všechny potopit, aby se dobře provařily
10. Jeden brambor jsme si nastrouhali na struhadle najemno a polévku jím zahustíme
11. Vaříme dalších cca 15 minut za občasného promíchání.
12. Zcela na závěr do polévky přilijeme tučnou smetanu ke šlehání, téměř hotovou polévku dobře promícháme, ochutnáme, pokud nám připadá málo slaná, přidáme sůl dle chuti
13. Chvíli ji ještě provaříme a polévka je hotová. Vedle na pánvi si orestujeme na kolečka pokrájený točený salám, který po okrajích nařízneme a vytvoříme tak restované kytičky, kterými zdobíme polévku, když ji servírujeme na talíř.

Doporučení:

K polévce se velmi hodí přikusovat kváskový chléb, je lahodná, výtečná.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy