REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z hlávkového zelí a smetany, se salámovými kytičkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vydatná polévka z hlávkového zelí a brambor, ochucená několika druhy koření. Zjemněná smetanou a zdobená salámovými kytičkami.


Ingredience:
1 ksmenší hlávky světlého hlávkového zelí
7 kskuliček nového koření
4 ksstředně velkých brambor
3 ksbobkového listu
1 kstučné smetany ke šlehání
1 ksvelké cibule
4 lžíceocta
2 lžíce třtinového cukru
1 lžícemásla
kmín
pepř
sůl
A dále:
300 gtočeného javořického salámu

Postup:

1. Do velkého hrnce dáme máslo, necháme ho rozehřát, na něj dáme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli
2. Když je lehce dozlatova, přidáme k ní veškeré koření, vše spolu pořádně promícháme, přisypeme třtinový cukr a necháme spolu vše chvíli restovat
3. Cibule nesmí být příliš tmavá a cukr by neměl zcela zkaramelizovat
4. Přilijeme vodu, kterou zaplníme cca čtvrt hrnce
5. Hlávku zelí jsme si v mezičase nebo zcela předtím, než jsme začali vařit, pokrájeli na malé kousky a ty vsypeme do hrnce
6 . Do hrnce dolijeme tolik vody, aby bylo pokrájené zelí zcela potopené a nad ním byla cca 1 cm vrstva vody, během vaření se nám jí dost vyvaří
7. Vše pořádně osolíme (tato polévka „polkne“ velké množství soli, takže nešetříme) a přilijeme 4 lžíce octa
8. Takto vaříme polévku cca 40 minut do změknutí zelí
9. Jakmile je zelí téměř doměkka, oloupeme 3 brambory, které pokrájíme na malé kostičky a přimícháme je k zelí, snažíme se je všechny potopit, aby se dobře provařily
10. Jeden brambor jsme si nastrouhali na struhadle najemno a polévku jím zahustíme
11. Vaříme dalších cca 15 minut za občasného promíchání.
12. Zcela na závěr do polévky přilijeme tučnou smetanu ke šlehání, téměř hotovou polévku dobře promícháme, ochutnáme, pokud nám připadá málo slaná, přidáme sůl dle chuti
13. Chvíli ji ještě provaříme a polévka je hotová. Vedle na pánvi si orestujeme na kolečka pokrájený točený salám, který po okrajích nařízneme a vytvoříme tak restované kytičky, kterými zdobíme polévku, když ji servírujeme na talíř.

Doporučení:

K polévce se velmi hodí přikusovat kváskový chléb, je lahodná, výtečná.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy