REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z hlávkového zelí a smetany, se salámovými kytičkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vydatná polévka z hlávkového zelí a brambor, ochucená několika druhy koření. Zjemněná smetanou a zdobená salámovými kytičkami.


Ingredience:
1 ksmenší hlávky světlého hlávkového zelí
7 kskuliček nového koření
4 ksstředně velkých brambor
3 ksbobkového listu
1 kstučné smetany ke šlehání
1 ksvelké cibule
4 lžíceocta
2 lžíce třtinového cukru
1 lžícemásla
kmín
pepř
sůl
A dále:
300 gtočeného javořického salámu

Postup:

1. Do velkého hrnce dáme máslo, necháme ho rozehřát, na něj dáme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli
2. Když je lehce dozlatova, přidáme k ní veškeré koření, vše spolu pořádně promícháme, přisypeme třtinový cukr a necháme spolu vše chvíli restovat
3. Cibule nesmí být příliš tmavá a cukr by neměl zcela zkaramelizovat
4. Přilijeme vodu, kterou zaplníme cca čtvrt hrnce
5. Hlávku zelí jsme si v mezičase nebo zcela předtím, než jsme začali vařit, pokrájeli na malé kousky a ty vsypeme do hrnce
6 . Do hrnce dolijeme tolik vody, aby bylo pokrájené zelí zcela potopené a nad ním byla cca 1 cm vrstva vody, během vaření se nám jí dost vyvaří
7. Vše pořádně osolíme (tato polévka „polkne“ velké množství soli, takže nešetříme) a přilijeme 4 lžíce octa
8. Takto vaříme polévku cca 40 minut do změknutí zelí
9. Jakmile je zelí téměř doměkka, oloupeme 3 brambory, které pokrájíme na malé kostičky a přimícháme je k zelí, snažíme se je všechny potopit, aby se dobře provařily
10. Jeden brambor jsme si nastrouhali na struhadle najemno a polévku jím zahustíme
11. Vaříme dalších cca 15 minut za občasného promíchání.
12. Zcela na závěr do polévky přilijeme tučnou smetanu ke šlehání, téměř hotovou polévku dobře promícháme, ochutnáme, pokud nám připadá málo slaná, přidáme sůl dle chuti
13. Chvíli ji ještě provaříme a polévka je hotová. Vedle na pánvi si orestujeme na kolečka pokrájený točený salám, který po okrajích nařízneme a vytvoříme tak restované kytičky, kterými zdobíme polévku, když ji servírujeme na talíř.

Doporučení:

K polévce se velmi hodí přikusovat kváskový chléb, je lahodná, výtečná.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy