V létě tato polévka z povařené řepy, rajčat a dalších ingrediencí osvěží studená, v zimě pak zahřeje její horká varianta.
Ingredience:
6 ks | drobných červených řep |
1 ks | větší cibule |
1 ks | stroužek česneku |
1 plechovka (400 g) | krájených rajčat |
2 lžíce | olivového oleje |
1 l | zeleninového vývaru |
jarní cibulka nebo pórek | |
na tvrdo uvařená vajíčka | |
balzamikový ocet | |
tymián | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Omyté řepy nastrouháme na hrubém struhadle
2. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou řepu a chvíli vše restujte
3. Do polévkového základu vyklopíme plechovku rajčat i s nálevem, nalijeme vývar a vaříme cca 10 minut
4. Polévku odstavíme ze zdroje tepla a polovinu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, druhou část necháme s kousky zeleniny, bude tak pěkně rustikální (obě části polévky opět slijeme do jedné nádoby)
5. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balzamikovým octem
6. Polévku servírujeme buď teplou, nebo ji necháme důkladně vychladit a podáváme ji studenou ozdobenou kolečky pórku nebo kousky jarní cibulky a půlkami natvrdo uvařených vajíček.
Jednotlivé porce polévky můžeme také ozdobit jogurtem nebo smetanu.