REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný žitný chléb s grilovanou zeleninou nebo trhaným masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Když se řekne piknik, jaké jídlo se vám vybaví jako první? Typickým pokrmem, který připravíte v pohodlí domova, zabalíte do ubrousku, vezmete piknikový koš a deku a vyrazíte do parku nebo k vodě, je přece sendvič. Pokrm, který můžete připravit na nespočet různých způsobů. My jsme si pro vás připravili rovnou dva druhy. Jedním potěšíme vegetariány, tím druhým milovníky masa. Pro přípravu jsme zvolili poctivý a kvalitní chléb. Konkrétně ten, který v roce 2021 získal ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Řeč je o žitném chlebu z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově, který připravuje každou noc pekař Roman Sebera.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
Ingredience – vegetariánský tip:
1 ksžitný chléb z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově
150 gpapriky
150 gcukety
150 glilku
150 grajčat
150 gmásla
100 gmladého špenátu
80 gčervené cibule
20 gčerstvé pažitky
10 gčerstvého rozmarýnu
10 gčerstvého tymiánu
0,1 loleje
pepř
sůl
Ingredience – chléb s trhaným masem:
1 ksžitný chléb z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově
800 gvepřové krkovice
150 gplátkového sýra s větším podílem tuku
150 gsalátové okurky
100 gčervené cibule
100 gcukru krystal
80 gčesneku
0,5 lvody
0,1 locta
pepř
sůl
Domácí pikniková omáčka:
200 grajského protlaku
100 gčervené cibule
50 gčesneku
20 gzauzené červené papriky
20 gplnotučné hořčice
5 gčerstvé chilli papričky
0,2 llimonády kolového typu
0,1 l oleje
pepř
sůl

Postup:

Plněný žitný chléb s grilovanou zeleninou:

  1. Máslo necháme povolit v pokojové teplotě, smícháme s nadrobno nasekanou pažitkou, osolíme a opepříme.
  2. Cuketu, lilek, papriku a červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Zprudka orestujeme na oleji, přidáme rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  3. Žitný chléb nakrájíme na plátky, namažeme pažitkovým máslem, přidáme mladý špenát, grilovanou zeleninu a rajče na plátky.

TIP: Do grilované zeleniny můžeme přidat pórek, žampiony nebo mrkev.

 

Plněný žitný chléb s trhaným masem:

  1. Vepřovou krkovici osolíme, opepříme, potřeme nasekaným česnekem, olejem a přidáme nahrubo nasekanou červenou cibuli. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 60 minut. Vychladlou krkovici natrháme po vláknech a smícháme s výpekem.
  2. Mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky. Vodu smícháme s cukrem, octem a špetkou soli. Marinujeme v nálevu přibližně 30 minut.
  3. Červenou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme do zlatova. Přidáme najemno nakrájený česnek, zauzenou červenou papriku a znovu krátce orestujeme. Přidáme cukr, rajčatový protlak, hořčici, chilli, sůl, pepř a zalijeme limonádou kolového typu. Vaříme na mírném plameni za občasného míchání minimálně 30 minut a dáme vychladit.
  4. Žitný chléb nakrájíme na stejně velké plátky, potřeme omáčkou, přidáme trhanou krkovici a sýr. Dáme zapéct do trouby na 180 °C přibližně na 4 minuty, než se sýr rozpustí.
  5. Mrkev vyndáme z nálevu, osušíme na ubrousku a přidáme spolu s plátky okurky na chléb.

Tip: Místo krkovice můžeme použít vepřovou plec, hovězí kližku nebo krůtí stehna.

Doporučení:

Více o žitném chlebu z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově, který připravuje každou noc pekař Roman Sebera, se dozvíte zde: ŽITNÝ CHLÉB

Recept k článku: Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit

Poznámka:

zdroj: regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Středomořské speciality na gril i v pohodlí domova

S létem si všichni spojí dovolenou, pláže, relax, zážitky, a to nejen cestovatelské, ale i ty gurmánské. Za vůní a chutí oblíbených středomořských specialit ale není potřeba cestovat tak daleko. Připravte pro rodinu nebo přátele menu inspirované Itálií, Řeckem a Bulharskem u sebe na zahradě nebo na balkoně. Potřebujete k tomu jen kvalitní suroviny, gril a správný recept. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři recepty, které si jistě zamilujete a zařadíte do grilovacího rituálu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy