Z doma vyrobeného těsta vymodelovaný krokodýl, naplněný anglickou slaninou, sýrem Feta, olivami … servírovaný jako slaný dezert.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
250 ml | polotučného mléka |
150 ml | slunečnicového oleje |
2 lžičky | instantního droždí |
2 lžičky | soli |
1 lžička | cukru kystal |
Na náplň: | |
150 g | cherry rajčátek |
150 g | sýra Eidam |
120 g | anglické slaniny |
100 g | oliv bez pecek (plněné například papričkou, mandlemi ...) |
100 g | sýra Feta |
oregano nebo koření na pizzu | |
kečup | |
Ostatní: | |
papír na pečení | |
vejce na potření | |
mouka na pomoučení pracovní plochy |
Postup:
1. Mouku nasypeme do mísy, přidáme cukr, sůl a droždí, zamícháme, pak přilijeme olej a mléko, vypracujeme těsto, které necháme 20 minut kynout
2. Mírně vykynuté těsto vyválíme na pomoučené pracovní desce na obdélník, okraje těsta silné asi 1-1,5 cm ořežeme (odřezky použijeme na vytvoření očí a nohou krokodýla
3. Plát potřeme hojně kečupem a posypeme oreganem nebo kořením na pizzu, poklademe plátky anglické slaniny, střed zaplníme kostičkami sýry Feta a překrájenými olivami
4. Na olivy a sýr dále navrstvíme cherry rajčátka, od středu ingrediencí do stran položíme plátky sýra Eidam
5. Těsto i s anglickou slaninou a sýrem rovnoměrně rozřízneme durch pravidelnými šikmými řezy od navršených ingrediencí až ke kraji, proužky pak ozdobně přes sebe přeskládáme, vytvoříme tak tělo krokodýla 6. Na koncích vytvoříme hlavu a na druhém ocas hada, ze zbytků těsta a dvou cherry rajčátek vytvoříme oči, také vytvarujeme pomocí vidličky nohy
7. Celého krokodýla opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení, přiděláme mu oči a nohy a celého ho potřeme rozšlehaným vajíčkem
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C tak 25-30 minut.