Oříškové vánoční cukroví s čokoládovým krémem a jemně nakyslou malinovou zavařeninou je sázka na jistotu, do které byste se letos měli rozhodně pustit.
Ingredience:
160 g | polohrubé mouky |
120 g | másla |
80 g | mletých lískových oříšků |
80 g | moučkového cukru |
1 lžíce | rumu |
špetka skořice | |
Na náplň: | |
1/2 balíčku | čokoládového pudinku |
1 sklenička | Hamé sweet extra jam malina |
200 ml | mléka |
120 g | másla |
50 g | moučkového cukru |
čokoládová poleva |
Postup:
1. Na válu vypracujte hrubší těsto z prosáté mouky, změklého másla, cukru a oříšků, přidejte rum a skořici a pořádně spojte do hladkého bochánku, obalte fólií na potraviny a dejte aspoň na 1 hodinu ztuhnout do lednice
2. Předehřejte si troubu na 170 °C
3. Těsto rozválejte na slabou placku, vykrajujte oválky nebo kolečka a opatrně je pomocí kuchyňského nože přenášejte na plech vyložený pečicím papírem
4. Pečte 10 až 15 minut dozlatova, potom nechte dobře vychladnout
5. Pudinkový prášek rozmíchejte v mléce a za stálého míchání přiveďte k varu, krátce povařte do zhoustnutí, stačí zhruba 3 minuty, pak odstavte a nechte vychladnout
6. Máslo utřete s cukrem do pěny a zašlehejte do zchladlého pudinkového základu, naplňte do cukrářského kornoutu na zdobení – pokud ho nemáte, stejnou službu udělá i pevnější igelitový pytlík
7. Upečené oválky rozdělte na poloviny, na první část naneste krém do tvaru kolečka a doprostřed dejte trošku džemu, přiklopte oválkem bez krému a mírně stlačte
8. Vršek hotového cukroví můžete namáčet do čokoládové polevy nebo ozdobit čokoládovými cákanci.
Těsto si můžete připravit i pár dní dopředu a uchovat v lednici. Nejlépe se plní dobře vychladlé pečivo. Proto se vyplatí upéct si zaklad pečiva dopředu a teprve potom ho spojovat krémem.
Poznámka:Zdroj: www.hame.cz