Další z italských receptů na skvělou pizzu obloženou sušenou šunkou, žampiony a sýrem.
Ingredience:
240 g | hladké mouky |
15 g | čerstvého droždí |
1,5 dl | vody |
1 lžíce | oleje |
sůl | |
Na dohotovení: | |
150 g | prosciutta, nebo jiné sušené šunky či slaniny |
120 g | sýra (např. parmazán) |
100 g | čertvých žampiónů, nebo konzerovaných malých houbiček |
4 lžíce | rajčatového protlaku |
3 lžíce | olivového oleje |
2 ks | stroužky česneku |
oregano a tymián, nebo přímo koření na pizzu |
Postup:
1. Do prosáté mouky přidáme sůl a olej
2. Droždí rozmíchané v teplé vodě a přidáme ho k ostatním ingrediencím
3. Vypracujeme buď ručně nebo v hnětači středně tuhé těsto
4. Pak těsto přeložíme na prkénko a ještě chvíli hněteme, nakonec vytvoříme bochánek
5. Vložíme ho do misky vytřené olejem, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout (máme li těsto vykynuté poznáme tak, že do něj opatrně píchneme prstem a pokud se nám těsto vrátí téměř na původní místo, je vykynuté, pokud ne, dáme mu ještě čas)
6. Potom těsto rozdělíme na polovinu, lehce prohněteme, utvoříme 2 kola o průměru 24 cm, přeložíme na pomaštěný plech a necháme již jen chvíli kynout
7. Vykynuté těsto potřeme olejem, pak rajčatovým protlakem rozmíchaným s rozetřeným česnekem a okořeníme kořením pizza (oregáno, tymián …)
8. Na těsto vyskládáme plátky sušené šunky, malé hlavičky nebo na plátky nakrájené žampióny, případně konzervované, nálevu zbavené houbičky a hoblinky sýra
9. Pizzu posypeme nasekanou petrželkou a v troubě vyhřáté na 250 °C, ale i více zprudka upečeme.