REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pizza Napolitana

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pizza italského stylu z domácího těsta, vlastně vyrobené omáčky na potírání a dobrot, co patří na ozdobení pizzy, tedy v tomto případě ančovičkami, mozzarelou a listy bazalky.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
10 gsušeného droždí
250 mlvody
50 mlolivového oleje
1 lžičkakrupicového cukru
1 lžícesoli
Na sugo, omáčku na potírání:
400 gpasírovaných rajčat (plechovka)
2 lžičkytřtinového cukru
2 lžíceoleje
3 ksstroužky česneku
1 ksmenší cibule
sůl dle chuti
koření na pizzu nebo po lžičce sušeného oregana, bazalky...
A ještě:
200 gmozzarely
150 gančoviček
čerstvou bazalku na ozdobení

Postup:

1. Mouku prosejeme, přidáme sůl, cukr, droždí a postupně pak olej a vodu, (můžeme použít domácí pekárnu v pořadí tekuté, pak sypké suroviny a program “Těsto”), vypracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple kynout 1 hodinu
2. Z tohoto množství jsem odebrala polovinu a dala zamrazit, po vykynutí těsto vyválíme do tenka na dvě placky o průměru cca 28 cm
3. Těsto je tenké, je to přece pizza a ne buchta “Emotikona smile”, není potřeba podsypávat pracovní desku či vál, s těstem se velmi dobře pracuje
4. Placky přemístíme na plech, který si vysteleme papírem na pečení nebo do speciální formy na pizzu
5. Připravíme si omáčku na potírání; v pánvi rouzpálíme olej, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a necháme zesklovatět cibuli a rozvonět česnek, přidáme sekaná rajčata, cukr, sůl a bylinky, necháme odpařit tekutinu a mícháme, dokud nám omáčka nezhoustne asi 15 minut, pak ji necháme zchládnout
6. Na těsto rozetřeme lžíci chladné sugo, přidáme ančovičky, bazalkové lístky a natrhanou mozzarelu. 7. Pečeme v troubě na 275 °C cca 7 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy