Pizza italského stylu z domácího těsta, vlastně vyrobené omáčky na potírání a dobrot, co patří na ozdobení pizzy, tedy v tomto případě ančovičkami, mozzarelou a listy bazalky.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
10 g | sušeného droždí |
250 ml | vody |
50 ml | olivového oleje |
1 lžička | krupicového cukru |
1 lžíce | soli |
Na sugo, omáčku na potírání: | |
400 g | pasírovaných rajčat (plechovka) |
2 lžičky | třtinového cukru |
2 lžíce | oleje |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | menší cibule |
sůl dle chuti | |
koření na pizzu nebo po lžičce sušeného oregana, bazalky... | |
A ještě: | |
200 g | mozzarely |
150 g | ančoviček |
čerstvou bazalku na ozdobení |
Postup:
1. Mouku prosejeme, přidáme sůl, cukr, droždí a postupně pak olej a vodu, (můžeme použít domácí pekárnu v pořadí tekuté, pak sypké suroviny a program “Těsto”), vypracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple kynout 1 hodinu
2. Z tohoto množství jsem odebrala polovinu a dala zamrazit, po vykynutí těsto vyválíme do tenka na dvě placky o průměru cca 28 cm
3. Těsto je tenké, je to přece pizza a ne buchta “Emotikona smile”, není potřeba podsypávat pracovní desku či vál, s těstem se velmi dobře pracuje
4. Placky přemístíme na plech, který si vysteleme papírem na pečení nebo do speciální formy na pizzu
5. Připravíme si omáčku na potírání; v pánvi rouzpálíme olej, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a necháme zesklovatět cibuli a rozvonět česnek, přidáme sekaná rajčata, cukr, sůl a bylinky, necháme odpařit tekutinu a mícháme, dokud nám omáčka nezhoustne asi 15 minut, pak ji necháme zchládnout
6. Na těsto rozetřeme lžíci chladné sugo, přidáme ančovičky, bazalkové lístky a natrhanou mozzarelu. 7. Pečeme v troubě na 275 °C cca 7 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová