Pizza těsto vyložené v bábovkové formě, potřené protlakem, obložené uzeninou a dalšími ingrediencemi, upečené v troubě ve tvaru bábovky.
Ingredience:
380 g | hladké mouky |
100 g | celozrnné pšeničné mouky |
280 ml | pitné vody |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžičky | sušeného droždí |
2 lžičky | soli |
1 lžička | cukru |
mouka na pomoučení pracovní plochy, olej na vymazání formy | |
forma na bábovku | |
Na náplň: | |
150 g | měkkého salámu nakrájeného na plátky |
120 g | nastrouhaného tvrdého sýru |
1 dcl | rajčatového protlaku nebo kečupu |
2 ks | stroužky česneku |
grilovací koření | |
koření na pizzu | |
olivový olej |
Postup:
1. Hladkou mouku smícháme s moukou celozrnnou, solí, cukrem a droždím, postupně přidáme olivový olej a vodu, vypracujeme nelepivé těsto, necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem
2. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na obdélník, pokapeme olejem, potřeme protlakem nebo kečupem, posypeme nastrouhaným česnekem a pizza kořením, poklademe kolečky salámu a posypeme nastrouhaným sýrem
3. Z kratší strany srolujeme a nohavici vložíme do vymazané bábovkové formy
4. Necháme ještě asi 30 minut kynout, pak povrch potřeme olejem a posypeme pizza kořením a kořením grilovacím 5. Vložíme do trouby vyhřáté na 180-190 °C a pečeme dozlatova cca 50-60 minut.
Náplň můžeme různě obměnit, použít šunku místo salámu, nebo přidat houby apod.