REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pivní krkovička v medovo-hořčicové marinádě, tarhoňa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V marinádě z medu, oleje, hořčice a chilli papričky marinované plátky krkovice, upečené v troubě doměkka okořeněné drceným barevným pepřem a snítky rozmarýnu, podlité černým pivem a vodou, servírované s tarhoňou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kssilnější plátky krkovice
4 ksstroužky česneku
4-6 kssnítek rozmarýnu
1 ksvětší cibule
1 kschilli paprička
3 lžícerostlinného oleje
3 lžícetekutého medu
2 lžíceplnotučné hořčice
250 mlčerného piva
drcený barevný pepř
bylinková sůl
voda
tuk
Na tarhoňu:
250 ghladké mouky
3 ksvejce
1 ksmenší cibule
1 lžícecukru
voda
sůl

Postup:
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, na dno tukem vymazaného pekáčku rovnoměrně rozprostřeme cibuli s česnekem
  2. Připravíme si marinádu; olej smícháme s medem a hořčicí, do marinády přidáme také nadrbono posekanou, jadřinců zbavenou, chilli papričku
  3. Maso důkladně potřeme marinádou, osolíme, okořeníme nahrubo podrceným barevným pepřem, necháme chvíli odležet, pak plátky rozložíme do pekáčku na cibuli a česnek, poklademe snítky rozmarýnu
  4. Maso mírně podlijeme černým pivem a trochou vody, zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 30 minut, pak maso obrátíme a přelijeme pivem, podlijeme opět rochou vody, pečeme odklopené dalších 30-45 minut, záleží, jak silné plátky krkovice použijete
  5. Upečené plátky krkovice podáváme přelité šťávou z výpeku a s tarhoňou.

Příprava tarhoní:

  1. Prosátou mouku na vále spojíme s vejcem, mírně osolíme a toto husté těsto hněteme, až je hladké a suché
  2. Těsto nakrájíme na menší nepravidelné kousky a necháme schnout
  3. Oschlé kousky ustrouháme na hrubém struhadle, rozházíme po plechu a necháme do příštího dne schnout
  4. Druhý den strouhání ve vlahé troubě dosušíme
  5. Na tuku zpěníme na jemno pokrájenou cibuli, přidáme strouhání a lehce je opražíme
  6. Přilijeme vodu, osolíme a přiklopené zvolna podusíme do změknutí.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků