Univerzální marináda na nakládání masa jak ke grilování, tak pro přípravu na pánvičce či elektrické pánvi.
Ingredience:
10 cl | hovězího vývaru |
10 cl | světlého piva |
5 cl | oleje |
2 lžíce | pikantní chilli omáčky |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | sojové omáčky |
1 lžíce | pepřového koření |
1 lžíce | steakového koření |
1 lžíce | cukru krupice |
1/2 lžíce | vegety |
1 ks | větší stroužek česneku |
1 lžíce | solamylu |
Postup:
1. Předem uvařený, vychladlý vývar (může být i kuřecí) nalijeme do větší misky
2. Postupně do něj přidáme všechny výše uvedené ingredience, nakonec vstříkneme přes lis rozdrcený česnek
3. Vše dobře promícháme
4. Marinádu necháme nejméně 1 hodinu odstát v ledničce, aby se nám všechny chutě dokonale spojily.
Aplikace marinády:
Maso nakládáme do marinády nejlépe přes noc, nejméně však na 4 hodiny, čas od času ho přeložíme. Okapané steaky grilujeme, nebo restujeme na pánvi. Na konci, těsně před sundáním masa z ohně, steaky přelijeme medem a necháme med na horkém mase zatáhnout. Pak steaky ihned servírujeme.
Čerstvý chléb je nejlepší příloha k dobře ugrilovanému steaku.