Grilovací omáčka na steaky připravená svařením hovězího vývaru spolu s melasou, chilli omáčkou, worcesterskou omáčkou, dijonskou hořčicí, worcesterskou omáčkou a kořením.
Ingredience:
1 šálek | hovězího vývaru |
1 šálek | chilli omáčky |
1/2 šálku | melasy |
2 lžíce | vinného octa |
4 lžičky | dijonské hořčice |
2 lžičky | worcesterské omáčky |
2 lžičky | chilli koření |
1 lžička | podrcená semena celeru |
1 lžička | mletého římského kmínu |
1/2 lžičky | pepře |
1/2 lžičky | soli |
Postup:
1. Do hrnce nalijeme vývar, přidáme ostatní, výše uvedené ingredience
2. Vše doplníme 2/
3 šálku pitné vody a přivedeme k varu, pak teplotu zdroje snížíme a necháme jen tak probublávat 20 minut, nebo tak dlouho, dokud se nám tekutina nezredukuje na 2 šálky, tedy na 500 ml
3. Hotovou omáčku můžeme ihned po vychladnutí použít, nebo ji skladovat v lednici, kde uzavřená v nádobě vydrží až 2 týdny.
Melasa – Vedlejší produkt při výrobě cukru. Melasa z cukrové třtiny má příjemnou hořkou chuť a vůni a používá se do omáček, cukrovinek (spolu s lékořicí) a ovocných koláčů. Další informace naleznete v našem gastronomickém slovníku pojmů dole.
Poznámka:1 šálek je 250 ml!