Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od WIFCOM a. s.
Ingredience:
400 g | přes noc namočených fazolí |
400 g | rajčat v plechovce (krájené) |
300 g | Jestřebického ranchera od WIFCOM a. s., Středočeský kraj |
300 g | mrkve na kostky |
200 g | řapíkatého celeru najemno |
100 g | cibule najemno |
750 ml | zeleninového nebo kuřecího vývaru |
1 hrst | petržele nakrájené nahrubo |
1/2 lžíce | uzené papriky |
1 lžička | chilli |
1/2 lžičky | římského kmínu |
3 ks | stroužky česneku najemno |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Nejdříve orestujeme tvrdý salám, alespoň 5 minut, aby byl pěkně opečený, přidáme mrkev, celer, restujeme 5 minut a pak přidáme cibuli na další 3–4 minuty. Přidáme česnek, papriku, chilli a kmín a orestujeme 3 minuty. Vlijeme vývar a rajčata a zavaříme.
- Do vroucího vývaru přidáme scezené fazole a vaříme pozvolna, dokud nejsou fazole měkké.
- Nakonec polévku osolíme a opepříme. Servírujeme s nasekanou petrželkou.
Recept k článku: Recepty s regionální potravinou – Pochutnejte si na lákavých receptech z místních surovin
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz