Z bramborami se dá vykouzlit mnoho dobrot. Vyzkoušejte například tento recept na jednu z plněných variant brambor, které nejprve předpečeme, pak vydlabeme a naplníme, nakonec je zapečeme.
Ingredience:
8 ks | větších brambor (kolem 150-200 g) |
8 ks | vajec |
200 g | anglické slaniny |
50 g | strouhaného sýru |
chilli | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Brambory omyjeme, rozložíme na plech, potřeme olej, pečeme ve vyhřáté troubě, až jsou měkké.
- Necháme chvíli vychladnout, podélně odřízneme vršky, dužninu vydlabeme, stěny zůstanou neporušené.
- Vydlabané brambory vyložíme plátky anglické slaniny.
- Dužninu z brambor promícháme se strouhaným sýrem, osolíme, opepříme.
- Směsí naplníme brambory, uděláme důlek, do důlku vyklepneme vejce, osolíme, poprášíme chilli.
- Vložíme zpět do trouby, pečeme, až vejce ztuhnou (utvoří se na povrchu volské oko).
Takto upečené brambory podáváme s tatarskou omáčkou.
Poznámka:Text i foto: Dalibor Marounek