V troubě v celku upečené kuře, nadité nádivkou z rohlíků, uzeného masa, kopřiv … a sněhu z bílků.
Ingredience:
1 ks | většího kuřete v celku |
1 ks | menší kostka másla |
voda | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na nádivku: | |
8 ks | rohlíků, nejlépe den starých |
6 ks | vajec |
1 ks | cibule |
3-4 velké hrsti | mladých vrchních oddenků kopřiv nakrájených nadrobno |
1 hrst | nasekané petrželky |
300 g | uzeného masa |
špetka muškátového květu | |
majoránka | |
mléko | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Housky nakrájíme na menší kostky, ta namočíme do mléka, po chvíli zlehka vymačkáme přebytečnou tekutinu a dáme do větší mísy
2. K houskám přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a uzené maso, vaječné žloutky, nasekané (případně spařené) kopřivy a petrželku, dochutíme solí, majoránkou, pepřem a muškátovým oříškem, vše důkladně promícháme, nakonec do nádivky zamícháme sníh z vaječných bílků
3. Kuře z venku i zevnitř omyjeme, osušíme a pak do něj vetřeme sůl a naplníme připravenou nádivkou (vyplňte nejen dutinu břišní, ale vrstvu nádivky dejte i pod kůži na prsou)
4. Dolní otvor kuřete zašijeme, nohy svážeme k sobě, aby se kuře při pečení neotevřelo
5. Nadité kuře dáme do pekáčku, posypeme kmínem, opepříme a obložíme plátky másla, mírně podlijeme vodou
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C nejdříve zaklopené, asi 90 minut, pak odklopené dopečeme pěkně na kůrčičku, během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem.
Pokud vám zbyla část nádivky, obložte jí kuře v pekáčku, nebo ji upečte zvlášť.
Poznámka:Více o kopřivě se dozvíte zde: Kopřiva pálí, ale také lečí a skvěle chutná.