Kuře předpečené, pak upečené na lůžku z plátků či hranolek dýně ochucené bylinkami, cibulí, stroužky česneku, vínem a kořením.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
1 ks | menší dýně |
1 ks | cibule |
1-2 ks | palice česneku |
100 ml | bílého vína |
50 g | másla |
voda | |
pepř | |
sůl | |
snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu | |
koření na pečené kuře nebo jiné oblíbené koření na kuře |
Postup:
1. Kuře očistíme, osušíme, zevnitř i z venku osolíme a okořeníme oblíbeným kořením, položíme ho do pekáče vymazaného olejem, poklademe plátky másla, mírně podlijeme vodou a dáme péci pěkně zaklopené, případně pod alobalem, tak na 60 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, dle potřeby podléváme a přeléváme výpekem
2. Dužinu (oloupenou, nebo i neoloupanou, záleží na druhu dýně) dýně zbavenou semínek nakrájíme na větší kostky nebo plátky, případně hranolky, jak kdo má rád, oloupanou cibuli na hrubší plátky, česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky, ty ale necháme neoloupané
3. Předpečené maso vytáhneme, do pekáče od výpeku naskládáme dýni promíchanou s cibulí a bylinkami, poklademe stroužky česneku, osolíme, okořeníme pepřem, zalijeme vínem a pak vrátíme kuře zpět do pekáče
4. Dopečeme doměkka dalších 40-50 minut, již odkryté, pěkně na barvičku.
Kuře můžeme také před pečením naporcovat, lépe a rychleji se propeče.