REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená zelenina s ostrým karí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečená zelenina okořeněná, zakápnutá olejem, servírovaná spolu s ostrou karí omáčkou. Další příloha je vhodná například hnědá rýže, nebo bulgur či quinoa.


Ingredience:
2 ksmrkve
1 ksstředně velký květák
1 ksvětší červená paprika
4 lžíceolivového oleje
1 lžícecelého římského kmínu
pepř
sůl
Na karí:
400 gdrcených rajčat v plechovce
125 gbaby špenátových listů
1 plechovkacizrny ve slaném nálevu
1 hrstmraženého hrášku
250 mlkokosového mléka
3 lžícepasírovaných rajčat
3 lžícecitronové šťávy
2 lžíceolivového oleje
3 lžičkymletého koriandru
2 lžičkymletého římského kmínu
2 lžičkytřtinového cukru (nebo víc - dle chuti)
2 lžičkykari koření
1/2 lžičkymleté kurkumy
4 ksstroužky česneku
2 kschilli papričky
1 ksčerstvého zázvoru dlouhého 5 cm
sůl dle potřeby

Postup:
  1. Očištěný květák rozebereme na růžičky, přendáme do misky, zakápneme 2 lžícemi oleje, osolíme, opepříme a pořádně promneme, přendáme na plech
  2. Mrkve oloupeme a nakrájíme zešikma na 3 cm kousky, papriku překrájíme na 3 cm kostky, zeleninu dáme do misky po květáku, přidáme zbývající olej, osolíme a posypeme římským kmínem, důkladně promícháme a dáme na plech ke květáku
  3. V troubě na 200 °C pečeme cca 40 minut, sem tam plechem zatřeseme, aby se zelenina hezky ze všech stran opekla
  4. A jdeme na karí omáčku; do woku dáme rozehřát olej, přidáme nasekaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor, necháme rozvonět a přidáme všechno sypké koření a nasekané chilli papričky, intenzivně mícháme do rozvonění a dáváme pozor, abychom nic nepřipálili
  5. Do pánve přidáme pasírovaná i sekaná rajčata, osladíme a dle chuti osolíme
  6. Vmícháme kokosové mléko a na mírném plameni necháme 30 minut probublávat, občas promícháme
  7. Přidáme propláchnutou a scezenou cizrnu, mražený hrášek a špenátové listy, necháme prohřát cca 5 minut a poté opatrně vmícháme upečenou zeleninu.
Doporučení:

Vhodnou přílohou je hnědá rýže, bulgur nebo quinoa.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy