Zeleninová pasta vhodná jako náplň rajčat a paprik, nebo se hodí na potírání plátků chleba nebo veky.
Ingredience:
4 ks | menší baklažány (lilky) |
150 g | oleje |
2 ks | větší stroužky česneku |
1 ks | malé cibule |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Baklažány opečeme nasucho na plotýnce nebo na pánvi, opatrně sloupneme slupku, pak je rozkrojíme, zbavíme semen, nadrobno nakrájíme a v hlubší misce rozetřeme na kaši
2. Za stálého míchání přidáme postupně do kaše olej
3. Nakonec do hmoty zamícháme rozetřený nebo prolisovaný česnek a nadrobno nasekanou cibuli
4. Vše osolíme, ochutíme pepřem a touto pastou plníme vydlabaná rajčata nebo půlky paprik zbavených jadřinců.
Takto připravená baklažánová pasta se skvěle hodí i jako pomazánka na chleba nebo veku.
Poznámka:Starší baklažány bývají hořké, proto se musí nechat tzv. vypotit. Buď se nakrájí na plátky, osolí a po 30 minutách opláchnou, nebo se máčí 15-30 minut v osolené vodě. Na tento recept proto musíme použít mladé baklažány, které hořké nejsou.