REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Paneer sýr se špenátem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách vyrobený sýr paneer, opečený, servírovaný spolu se špenátovou omáčkou dochucenou česnekem, kozím jogurtem, kořením a citronovou šťávou.


Ingredience:
Na paneer sýr:
1 lčerstvého kozího mléka BonLait
70 mlhorké vody
2 lžícelimetkové šťávy
Na marinovaní sýra:
1/2 lžičkymleté kurkumy
1/2 lžičkysoli
1/4 lžičkychilli vloček
Na omáčku:
400 glistového špenátu (může být čerstvý i mražený)
2 lžícekozího bílého jogurtu Bon Lait
1 lžičkacelého římského kmínu
1 lžičkamleté kurkumy
1 lžičkaghí
1/4 lžičkychilli
4 ksstroužky česneku
šťáva z půlky limety
sůl

Postup:

Paneer:

  1. Do horké vody přidáme 2 lžíce limetové šťávy a odložíme stranou. V silnostěnném hrnci začneme zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumíme plamen a pomalu naléváme vodu s limetou. Začne se nám oddělovat syrovátka od sýřeniny, a vzniknou malé hrudky, vaříme zvolna, zvolna také promícháváme asi 7 min, až se začnou tvořit hrudky o velikosti zhruba 1 cm. Odstavíme.
  2. Do cedníku vložíme plátýnko nebo tenkou utěrku, a sýr přes něj spolu s tekutinou slijeme. Sýr řádně vymačkáme (pozor je horký). Na to, aby vznikl tvrdý sýr paneer, jej budeme muset zatěžkat tak, jak je v utěrce v cedníku, můžete na něj například položit litinovou pánvičku, a nechte ho odkapávat nad hrncem alespoň 1 hodinu.
  3. Po hodině ho vyndáme z utěrky, ve které máme ztvrdlou vykapanou placku sýra. Tu nakrájíme na menší kostičky, dáme do misky, přidáme koření na marinování a necháme odležet, stačí i chvilička, ale čím déle tím lépe.

Omáčka s paneerem

  1. V pánvi na 1 lžíci ghí orestujeme dozlatova a křupava kostičky paneeru. Dáme stranou.
  2. Na stejné pánvi, se zbytkem ghí, orestujeme špenát, přidáme postupně všechno koření a česnek. Promícháme a restujeme, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak 5 min.
  3. Nakonec vmícháme 2 lžíce bílého jogurtu. Ochutíme šťávou z limety a dosolíme.
  4. Nakonec opatrně vmícháme opečený paneer a máme hotovo. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan.
Doporučení:

Recept k článku: Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Poznámka:

Zdroj: www.bonlait.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy