Prolisované ovoce z jahod, višní, malin…….
Ingredience:
1000 g | ovocného protlaku |
450 g | cukru krystal |
4 lžíce | citrónové šťávy |
1 ks | sáčku želírovacího |
přípravku |
Postup:
1. Prolisováním ovoce(jahody,maliny….) získáme protlak, který po přivedení do varu cca 12-15 minut vaříme. Prolisování provádíme buď přes lis na ovoce, nebo můžeme ovoce rozmixovat a pak vše propasírovat přes síto
2. Za stálého varu postupně přidáváme cukr
3. Do poslední dávky cukru vmícháme želírovací přípravek a citrónovou šťávu
4. Marmeládu krátce povaříme, naplníme do jednotlivých skleniček a dobře uzavřené necháme vychladnout dnem vzhůru.
U džemů a marmelád kombinujeme směsi ovoce sladké s kyselým tak půl na půl. Také rozhoduje množství pektinů (látka způsobující rosolovatění) v daném druhu ovoce (je dobré kombinovat ovoce z různými obsahy pektinů).Ovoce bohaté na pektiny: brusinky, jablka, angrešt, rybíz, kdoule….Ovoce chudé na pektiny: jahody, meruňky, maliny, broskve, višně, třešně……
Poznámka:Džem vaříme raději v menších dávkách ve větší nádobě, aby se nám ovoce co nejrychleji uvedlo do varu a zachovalo si chuť a vůni. Přidáním citrónové šťávy do džemů a marmelád zvýšíme chuť ovoce. Zkoušku hustoty provedeme tak, že kápneme trochu džemu na talíř, pokud po vychladnutí nestéká – je hotový. Někteří odborníci doporučují při vaření džemů odstraňovat pěnu, vznikající na povrchu. Není to třeba, chuť i vůně zůstane zachována, ale je pravda, že odebráním pěny při varu džemů získáme nádherně průhledný rosol.