REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Oříškové křehké těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křehké těsto s oříšky.


Ingredience:
200 ghladké mouky
200 gmásla nebo rostlinného tuku
100 gmoučkového cukru
1 ksvejce
100 gnajemno nastrouhaných lístkových oříšků nebo vlašských ořechů

Postup:

1. Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr, lískové oříšky nebo oříšky vlašské, tuk a vejce
2. Těsto zpracujeme rychle, jinak by mohlo dojít k tzv. spaření, kdy se tuk dlouhodobým zpracováním rozpouští, těsto se trhá a lepí
3. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do alobalu, fólie nebo utěrky a uložíme asi na 1 hodinu odpočinout do chladna
4. Těsto pak vyválíme na pomoučeném vále a to lehce bez velkého tlaku na váleček
5. Rozvalujeme ho současně oběma směry, do délky i do šířky
6. Formu nebo plech nevymazáváme tukem, protože těsto je dost tučné
7. Moučníky z křehkého těsta pečeme v mírně předehřáté troubě, jen na tučnější těsto předehřejeme trochu více (teplota má být 180-200 °C)
8. Dodržujeme předepsaný čas pečení (15-30 minut – podle velikosti tvarů), ale během pečení těsto raději kontrolujeme
9. Propečení sledujeme podle zbarvení povrchu, ale nejsme-li si jisti, zda je moučník dostatečně propečený, vpíchneme do středu špejli nebo párátko a těsto se nesmí přichytit.

Doporučení:

– Do křehkého těsta dáváme na 1 kg mouky nejvíce 350 g cukru, jinak bude pečivo příliš sladké, při pečení se snadno rozteče a na povrchu se připálí. Používáme jemný moučkový cukr, hrubší cukr zanechává v moučníku hnědé body z nerozpuštěného cukru. – Mouka se lépe spojí s tukem a cukrem, když přidáme trochu tekutiny (zpravidla mléko, smetanu).- Pokud chcete připravit úsporné těsto, část tuku nahradíme vařenými bramborami, měkkým tvarohem a ve slaných těstech méně tučným sýrem.- Chceme-li, aby těsto bylo opravdu křehké, k mouce přidáme trochu škrobové moučky.- Chuť těsta zlepšíme přidáním citronové nebo pomerančové šťávy, nastrouhané kůry z dobře omytého citronu nebo pomeranče, nebo vanilkového cukru.- Těsto zpracováváme studenýma rukama (ochladíme si je pod studenou vodou), aby pod rukama neměklo.- Těsto, které se trhá a lepí na váleček, rozvalujeme pomocí mikrotenové fólie. Připravené odleželé těsto vložíme mezi dvě lehce pomoučené mikrotenové fólie a válečkem rozválíme na plát potřebné síly.- Do měkkého lepkavého těsta nikdy nepřidáváme mouku, těsto by po upečení ztvrdlo a ztratilo svou křehkost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy