REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Octový nálev na houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na nakládání (sterilování) hub.


Ingredience:
750 mlvody
250 mlocta
20 gsoli (1 lžíce)
40-60 gpískového cukru (2-5 lžic)

Postup:

1. Vodu se solí a cukrem uvedeme do varu, krátce povaříme a pak přilijeme ocet
2. Necháme přejít varem
3. Očištěné houby cca 2 minuty předvaříme 4. Naplníme sklenice, teplý nálev nalijeme na houby a sterilujeme
5. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic)
6. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu
7. Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
8. Necháme vychladnout
9. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.

Doporučení:

Nálev můžeme ochutit různým kořením a zjemnit olejem. Z octů je nejvhodnější sladový nebo alkoholický ocet.Do nálevu patří tradičně celý pepř, nové koření, bobkový list, hořčičná semínka …. snítky kopru.Zeleninu v octovém nálevu používáme většinou jako oblohu k různým pokrmům.

Poznámka:

Více viz. škola vaření: Konzervace, zavařování, sterilace, Houby a konzervování – sušení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy