Základní recept na nakládání (sterilování) hub.
Ingredience:
750 ml | vody |
250 ml | octa |
20 g | soli (1 lžíce) |
40-60 g | pískového cukru (2-5 lžic) |
Postup:
1. Vodu se solí a cukrem uvedeme do varu, krátce povaříme a pak přilijeme ocet
2. Necháme přejít varem
3. Očištěné houby cca 2 minuty předvaříme 4. Naplníme sklenice, teplý nálev nalijeme na houby a sterilujeme
5. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic)
6. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu
7. Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
8. Necháme vychladnout
9. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.
Nálev můžeme ochutit různým kořením a zjemnit olejem. Z octů je nejvhodnější sladový nebo alkoholický ocet.Do nálevu patří tradičně celý pepř, nové koření, bobkový list, hořčičná semínka …. snítky kopru.Zeleninu v octovém nálevu používáme většinou jako oblohu k různým pokrmům.
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervace, zavařování, sterilace, Houby a konzervování – sušení.