Základní recept na nakládání (sterilování) hub.
Ingredience:
1 l | vody |
15-20 g | soli (2-3 lžičky) |
Postup:
1. Vodu se solí uvedeme do varu, krátce povaříme 2. Necháme přejít varem
3. Očištěné houby cca 2 minuty předvaříme 4. Naplníme sklenice, teplý nálev nalijeme na houby a sterilujeme
5. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic)
6. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu
7. Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
8. Necháme vychladnout
9. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.
Houby ve slaném nálevu používáme do polévek, omáček, nebo je dusíme či používáme při zapékání jídel.
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování, Houby a konzervace – sušení.