Jeden z receptů na sladkokyselý nálev na sterilaci hub.
Ingredience:
Nálev: | |
2 l | vody |
150 g | cukru |
70 g | soli |
550 ml | 8 % octa |
25 ks | tablet sladidla Deko |
Koření do jedné sklenice (0,7 l): | |
2 ks | kuliček celého pepře |
2 ks | kuliček nového koření |
1 ks | bobkového listu |
dle chuti česneku | |
dle chuti feferonky |
Postup:
1. Očištěné houby cca 2 minuty předvaříme 2. Připravíme si sladkokyselý nálev a to tak, že sůl smícháme s vodou a octem, přihodíme tablety Deko, vše přivedeme k varu a ihned odstavíme
3. Naplníme sklenice a zalijeme je lákem
4. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic)
5. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na 100 °C a sterilujeme cca 25-30 minut
6. Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
7. Necháme vychladnout
8. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.
Nálev lze připravit i z průmyslových směsí jako např. Nova, Pikanta….Pro diabetiky existují speciální směsi označené symbolem Dia.
Poznámka:Další rady a návody najdete také v článcích v naší Škole vaření – Sterilování, Sterilování zeleniny, Houby a konzervování , sušení.