REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nákyp z růžičkové kapusty s uzeným

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plát těsta obložený povařenými kapustičkami, kostkami uzeného a dalšími ingrediencemi, zapečený v troubě, ozdobený nastrouhaným tvrdým sýrem a červenou paprikou.


Ingredience:
Na těsto:
200 ghaldké mouky
100 gmásla
1 ksvejce
špetka soli
Na obložení:
800 grůžičkové kapusty
300 gvařeného uzeného masa (pečeně)
150 gnastrouhané goudy
400 mlmléka
2 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
špetka muškátového květu
proužky červené papriky na ozdobu
mletý bílý pepř
hladká m ouka na vál
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
voda
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; mouku prosijeme na vál, uprostřed vytvoříme důlek a rozklepneme do něj vajíčko
2. Přidáme 100 g pokrájeného změklého másla, sůl, 2 lžíce studené vody, vypracujeme hladké těsto a v chladu je necháme asi 40 minut odpočinout
3. Růžičkovou kapustu očistíme, vsypeme ji do osolené vroucí vody a asi 8 minut povaříme, scedíme ji a necháme důkladně okapat
4. Uzené maso nakrájíme na kostičky a osmahneme ho na rozehřátém másle, poprášíme 2 lžícemi mouky, promícháme a zalijeme mlékem, bešamel osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým květem a asi 5 minut povaříme
5. Do omáčky vmícháme kapustičky a polovinu goudy, vše prohřejeme a odstavíme
6. Těsto rozválíme na tenký plát a vyložíme jím vymazanou a vysypanou formu, na těsto rozprostřeme směs masa a zeleniny
7. V troubě vyhřáté na 180 °C zapékáme asi 40 minut
8. Tak 10 minut před koncem pokrm posypeme zbylým sýrem
9. Dopečený nákyp nakonec ozdobíme červenou paprikou a můžeme servírovat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy