REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané citróny v soli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Citróny naložené v soli se používají při marinování (macerování) ryb a jiných mas, k rýži, při přípravě kus-kusu … recept podle Jamie Olivera.


Ingredience:
7-8 kscitrónů
1 kgmořské soli
5 lžicolivového oleje
koriandrová semínka
fenyklová semínka
snítky tymiánu
kousek skořice
bobkový list
koriandr
pepř

Postup:

1. Nejprve připravíme kořeněnou sůl; koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice vložíme do čisté utěrky, pak ji zatočíme a koření v ní uvězníme, vezmeme palici a 4-5 do utěrky uhodíme, rozdrcenou směs koření nasypeme do soli v misce přidáme větvičky tymiánu a celé bobkové listy a vše promícháme
2. Ochucenou solí plníme citróny; Vezmeme 6 až 8 citrónu (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže. Nedořízneme je však až do konce, jenom vytvoříme prostor – kapsu kterou nacpeme připravenou ochucenou solí a sem tam zastrčíme bobkový list a snítky tymiánu
3. Citróny naplněné ochucenou solí pak jeden vedle druhého nacpeme do přiměřeně velké sklenice a pěkně je upěchujeme, volné prostory vyplníme zbývající směsi soli, sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla
4. Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi 1 měsíc, aby se všechny vůně a chutě spojily, sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/
4 zaplní solným roztokem
5. Obsah sklenice doplníme solí do celého objemu sklenice a získáme tak slané ovoněné koření, které můžeme až 2-3 roky využívat při marinování, či dochucování pokrmů.

Doporučení:

Do citrónů můžeme ještě k soli a bylinkám přidat zázvor nakrájený na kolečka a plátky česneku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy