REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládaná karotka a květák ve vinném octě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Karotka s květákem, kořením a koprem naložená ve vinném octovém nálevu.


Ingredience:
Na 4 sklenice o objemu 0,5 l:
1,25 kgkvětáku
500 gkarotky
20 kskuliček černého pepře
12 kskuliček nového koření
4 ksvětviček odkvetlého kopru
1 ksbobkového listu
1 lžícehořčičného semínka
šťáva z 1/2 citronu
voda + sůl
Na nálev:
50 gcukru
30 gsoli
0,8 lvody
0,4 lbílého vinného octa

Postup:

1. Květák rozebereme na malé růžičky a opláchneme pod studenou vodou
2. Karotku očistíme, oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké podélné plátky
3. Mrkev a růžičky květáku postupně povaříme asi 2 minuty v osolené vodě s citronovou šťávou, pak zchladíme ve studené vodě a necháme okapat
4. Na nálev v hrnci svaříme vodu, vinný ocet, cukr a sůl 5. Do vymytých sklenic dáme na dno kousek bobkového listu, naskládáme do nich natěsno květák a plátky mrkve, přidáme koření, větvičku odkvetlého kopru, zalijeme horkým nálevem pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při mírném varu 10-15 minut.

Doporučení:

Místo kopru můžeme přidat do sklenic snítku tymiánu a šalvěje. Když květák déle povaříme, můžeme zalít pouze svařeným nálevem a uchovat bez sterilování.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy