Plátky lilku opečené na pánvi, proložené mletým masem a podušenou zeleninou, upečené doměkka.
Ingredience:
Recept pro 5 osob: | |
4 ks | větších lilků |
2 ks | vajec |
80 g | hladké mouky |
olej na smažení | |
sůl | |
Náplň: | |
3 ks | rajčat |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
1 ks | zelené papriky |
500 g | vepřové sekané |
30 g | slaniny |
20 g | másla |
10 g | zelené petržele |
12 lžic | kyselé smetany |
2 lžíce | dušené rýže |
sůl | |
pepř |
Postup:
1. Neloupané lilky nakrájíme na 1 cm silná kolečka, spaříme je v horké a slané vodě a dáme okapat
2. Jednotlivá kolečka máčíme v rozklechtaném vejci a obalíme v mouce
3. Na rozpáleném oleji smažíme na pánvičce dozlatova
4. Čistý hrnec (o průměru cca 20 cm) vymažeme máslem a na dno poskládáme vrstvu osmažených lilků, osolíme
5. Na vrstvu lilků přidáme část náplně (maso se zeleninou) a pokapeme ji kysanou smetanou a opět přidáme vrstvu lilků
6. Tak postupujeme dále, až je hrnec plný, nebo nám nedojde materiál
7. Povrch poklademe na plátky nakrájenými rajskými jablíčky a vše pokapeme kysanou smetanou
8. Dáme péci do předem rozehřáté trouby na 180 °C na cca 15-20 minut
9. Pokrm podáváme nejlépe v nádobě, ve které se pekl.
Náplň připravíme takto:
1. V hrnci zpěníme na másle na drobno pokrájenou cibuli a sladkou papriku, přidáme sekanou petržel 2. Dále přidáme umleté vepřové maso, na kousky pokrájenou slaninu, do měkka zvlášť udušenou rýži
3. Podle chuti směs osolíme a opepříme, zalijeme kysanou smetanou a dusíme cca 30 minut
4. Směs odstavíme a přimícháme do ní vejce.
Místo 500 g vepřové sekané můžeme použít 250 g vepřové a 250 g hovězí sekané.