Kuře naplněné nádivkou ze žampionů, jater a dalších ingrediencí, upečené v troubě doměkka.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
50 g | slaniny |
1/4 l | bílého vína |
2 lžíce | solamylu |
2 lžíce | másla |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
4 lžíce | smetany |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | másla |
200 g | drůbežích jater |
100 g | žampionů |
50 g | dlouhozrnné rýže |
50 g | cibule |
1/8 l | masového vývaru |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém másle, zalijeme vývarem a 15 minut při nízké teplotě podusíme
2. Na rozehřátém oleji krátce opečeme očištěná, na mešní kousky nakrájená játra i žampiony, smícháme s rýží, smetanou, cibulí, osolíme a opepříme
3. Očištěné kuře osolíme, naplníme připravenou směsí a zašijeme
4. V pekáčku rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, položíme na ni kuře, potřeme máslem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 1,5-2 hodiny), za občasného podlévání bílým vínem a vodou
5. Vypečenou šťávu rozmícháme s trochou vody, přidáme zbývající víno a solamyl, necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí.
Podáváme s vařenými bramborami nebo kroketami a rajčatovým salátem.