Velmi dekorativní přitom chutné muffiny, které mají ve svém středu zapečenou, v cukrovém rozvaru povařenou, hrušku.
Ingredience:
Rozpis na 12 kusů: | |
12 ks | menších hrušek i se stopkou |
2 ks | velká vejce |
500 g | krupicového cukru na rozvar + 180 g do těsta |
230 g | hladké mouky |
1,3 l | vody |
1 lžíce | kypřicího prášku |
2 lžičky | vanilkového extraktu |
1/2 lžičky | soli |
300 ml | mléka |
80 ml | slunečnicového oleje |
nastrouhaná kůra ze 2 citronů | |
dvě špetky safránu + voda na louhování | |
forma na muffiny + olej ve spreji + moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Šafrán necháme 1 hodinu louhovat ve 200 ml vody
2. Oloupeme hrušky, stopku ponecháme, ze spodu vykrojíme “bubáka”
3. Do většího hrnce nalijeme vodu i se šafránem, který se v ní louhoval, přidáme, 500 g cukru, 1,3 l vody a citronovou kůru ze dvou citronů, zvyšte plamen a vodu přivedeme k varu, pak do ní vložíme připravené hrušky, přiklopíme a zvolna vaříme tak 12 minut, tedy skoro doměkka
4. Hrušky vytáhneme z cukrového rozvaru a osušíme, jejich spodní část lehce seřízneme, aby lépe stály
5. Troubu zapneme a vyhřejeme na 200 °C
6. Ve vhodné míse důkladně smícháme mouku, 180 g cukru, prášek do pečiva a sůl
7. V misce vyšleháme vejce, zašleháme mléko, olej a vanilku, pak vše zapracujeme do mouky
8. Doprostřed formy, do každé části dáme trochu těsta, postavíme hrušku, pak po stranách do 3/
4 objemu doplíme další těsto
9. Pečeme v troubě asi 23 minut, pak pomocí zapíchnuté špejle poznáme, zde jsou muffiny upečené
10. Hotové muffiny pocukrujeme a vychladlé můžeme podávat.
Pokud budete chtít čokoládové muffiny, stačí přidat do těsta asi 80 g kvalitní nastoruhané čokolády.