REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muffiny se zapečenou hruškou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velmi dekorativní přitom chutné muffiny, které mají ve svém středu zapečenou, v cukrovém rozvaru povařenou, hrušku.


Ingredience:
Rozpis na 12 kusů:
12 ksmenších hrušek i se stopkou
2 ksvelká vejce
500 gkrupicového cukru na rozvar + 180 g do těsta
230 ghladké mouky
1,3 lvody
1 lžícekypřicího prášku
2 lžičkyvanilkového extraktu
1/2 lžičkysoli
300 mlmléka
80 mlslunečnicového oleje
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
dvě špetky safránu + voda na louhování
forma na muffiny + olej ve spreji + moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Šafrán necháme 1 hodinu louhovat ve 200 ml vody
2. Oloupeme hrušky, stopku ponecháme, ze spodu vykrojíme “bubáka”
3. Do většího hrnce nalijeme vodu i se šafránem, který se v ní louhoval, přidáme, 500 g cukru, 1,3 l vody a citronovou kůru ze dvou citronů, zvyšte plamen a vodu přivedeme k varu, pak do ní vložíme připravené hrušky, přiklopíme a zvolna vaříme tak 12 minut, tedy skoro doměkka
4. Hrušky vytáhneme z cukrového rozvaru a osušíme, jejich spodní část lehce seřízneme, aby lépe stály
5. Troubu zapneme a vyhřejeme na 200 °C
6. Ve vhodné míse důkladně smícháme mouku, 180 g cukru, prášek do pečiva a sůl
7. V misce vyšleháme vejce, zašleháme mléko, olej a vanilku, pak vše zapracujeme do mouky
8. Doprostřed formy, do každé části dáme trochu těsta, postavíme hrušku, pak po stranách do 3/
4 objemu doplíme další těsto
9. Pečeme v troubě asi 23 minut, pak pomocí zapíchnuté špejle poznáme, zde jsou muffiny upečené
10. Hotové muffiny pocukrujeme a vychladlé můžeme podávat.

Doporučení:

Pokud budete chtít čokoládové muffiny, stačí přidat do těsta asi 80 g kvalitní nastoruhané čokolády.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy