REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muffiny se zapečenou hruškou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velmi dekorativní přitom chutné muffiny, které mají ve svém středu zapečenou, v cukrovém rozvaru povařenou, hrušku.


Ingredience:
Rozpis na 12 kusů:
12 ksmenších hrušek i se stopkou
2 ksvelká vejce
500 gkrupicového cukru na rozvar + 180 g do těsta
230 ghladké mouky
1,3 lvody
1 lžícekypřicího prášku
2 lžičkyvanilkového extraktu
1/2 lžičkysoli
300 mlmléka
80 mlslunečnicového oleje
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
dvě špetky safránu + voda na louhování
forma na muffiny + olej ve spreji + moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Šafrán necháme 1 hodinu louhovat ve 200 ml vody
2. Oloupeme hrušky, stopku ponecháme, ze spodu vykrojíme “bubáka”
3. Do většího hrnce nalijeme vodu i se šafránem, který se v ní louhoval, přidáme, 500 g cukru, 1,3 l vody a citronovou kůru ze dvou citronů, zvyšte plamen a vodu přivedeme k varu, pak do ní vložíme připravené hrušky, přiklopíme a zvolna vaříme tak 12 minut, tedy skoro doměkka
4. Hrušky vytáhneme z cukrového rozvaru a osušíme, jejich spodní část lehce seřízneme, aby lépe stály
5. Troubu zapneme a vyhřejeme na 200 °C
6. Ve vhodné míse důkladně smícháme mouku, 180 g cukru, prášek do pečiva a sůl
7. V misce vyšleháme vejce, zašleháme mléko, olej a vanilku, pak vše zapracujeme do mouky
8. Doprostřed formy, do každé části dáme trochu těsta, postavíme hrušku, pak po stranách do 3/
4 objemu doplíme další těsto
9. Pečeme v troubě asi 23 minut, pak pomocí zapíchnuté špejle poznáme, zde jsou muffiny upečené
10. Hotové muffiny pocukrujeme a vychladlé můžeme podávat.

Doporučení:

Pokud budete chtít čokoládové muffiny, stačí přidat do těsta asi 80 g kvalitní nastoruhané čokolády.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy