Čokoládové muffiny ozdobené sněhuláky z bílkového sněhu, skvělé mlsání pro děti na dětské silvestrovské párty, nebo jiné oslavy.
Ingredience:
Na muffiny: | |
250 g | polohrubé mouky |
200 g | čokolády na vaření |
100 g | moučkového cukru |
5 lžic | mléka |
2 ks | vajec |
1 ks | balíček prášku do pečiva |
papírové košíčky | |
forma na mufiny | |
Na sněhuláky: | |
5 ks | vaječných bílků |
200 g | krystalového cukeu |
50 g | práškového cukru |
2 lžičky | citronové šťávy |
Na dozdobení: | |
cukrářský pytlík na zdobení s nástavci | |
marcipán a čokoládová poleva, želé bonbóny nebo lentilky |
Postup:
Příprava muffin:
1. Necháme změknout máslo, předehřejeme troubu na 180 °C 2. Papírové košíčky vložíme do plechu na muffiny (dortíčky) nebo na klasický rovný plech (asi 12 ks)
3. Hořkou čokoládu nastrouháme nahrubo nebo ji nasekáme na jemno, jednu pětinu rozdělíme do košíčků
4. Do mísy prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva, do druhé mísy dáme změklé máslo a vyšleháme ho do pěny
5. Postupně do něj zapracujeme cukr, vejce a mléko, nakonec po částech přimícháme mouku z druhé mísy, přidáme část čokolády (trochu si necháme na posypání) a vše krátce promícháme
6. Připravené košíčky plníme těstem do dvou třetin a jemně posypeme zbytkem čokolády
7. V předehřáté troubě pečeme cca 25 minut, pak muffiny vytáhneme a necháme je vychladnout
8. Na muffinách vytvoříme pomocí cukrářského sáčku sněhuláky (viz.
foto), mufiiny klademe na plech a v troubě vyhřáté na 120 °C sušíme 3-4 minuty
9. Nakonec sněhuláky ozdobíme kousky marcipánu, nebo lentilkami, či barevnou cukrářskou rýží a rozpuštěnou čokoládou.
Příprava sněhuláků (pěny):
1. Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem ve vodní lázni do husté pěny
2. Opatrně do hmoty zapracujeme práškový cukr
Foto: Vánoční výstava na zámku v Novém městě nad Metují 2015