Čokoládová pěna podle tohoto francouzského receptu se servíruje jako dezert například spolu se šlehačkou a to dobře vychlazená.
Ingredience:
200 g | kvalitní čokolády 50 i více % |
60 g | krupicového cukru |
200 ml | mléka |
4 ks | vaječné bílky |
2 ks | vaječné žloutky |
Na ozdobu: | |
šlehačka, mandle oříšky, drobné ovoce... |
Postup:
- Do vhodného hrnce nalijeme mléko, na zdroji tepla zahřejeme k bodu varu, ale dále nevaříme!
- Do hrnce do mléka nasypeme kostičky čokolády, občas zamícháme, necháme čokoládu rozpustit
- Do rozpuštěné čokolády v mléce zašleháme vaječné žloutky, pak přelijeme do větší mísy, necháme 10 minut odpočívat, občas zamícháme
- Z bílků vyšleháme sníh, těsně před úplným ztuhnutím sněhu do něj zapracujeme cukr
- Po částech sladký sníh z bílku opatrně zamícháme do čokolády
- Hladkou čokoládovou pěnu rozdělíme do misek (skleniček či pohárů), necháme v lednici nejméně 4 hodiny chladnout a tuhnout
- Jednotlivé porce nakonec ozdobíme šlehačkou, mandlemi, oříšky, ovocem…