REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mník s grepovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mník z čeledi treskovitých má bílé, jemné, dietním maso. I když je to vlastně mořská ryba, u nás žije její zástupce ze sladkovodní říše, mník jednovousý. Tento recept pochází z Francie, kde je mník velmi oblíben.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gfilet z mníka
200 gmrkve
1-2 ksrůžové grepy
1 kscitrónu
4 lžíceplnotučné smetany
1 dclrybího vývaru
čilli (fumet de poisson)
máslo
mletý černý pepř
sůl

Postup:

1. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky, z grepů vymačkáme šťávu
2. V hrnci, pod poklicí na rozpuštěném másle, podusíme kostičky mrkve, po 10-ti minutách zalijete mrkev rybím vývarem, přidáte smetanu, chilli a šťávu z grepu, vše dalších 10 minut vaříme, tentokrát již nezaklopené
3. Hotovou zeleninovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do konzistence husté omáčky
4. Rybí maso naporcujeme, osolíme, okořeníme pepřem a pokapeme citrónovou šťávou, restujeme z obou stran na pánvi, na másle 5 až 7 minut v závislosti na velikosti filetů
5. Na předehřáté talíře vyskládáme jednotlivé porce ryb, přelijeme je horkou omáčkou a ihned podáváme ozdobené kolečky citrónu.

Poznámka:

Více o mníku jednovousém najdete v našem atlasu sladkovodních ryb: Mník jednovousý.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy