REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mini pizzy klauni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tyto malé pizzy z obličejem klauna se skvěle hodí například jako součást dětského silvestrovského menu. Děti je milují, protože nejen že skvěle chutnají, ale také proto, že klaun je přeci jejich hrdina!


Ingredience:
360 ghladké mouky
180 gvody
5 gdroždí
2 lžíceoleje
špetka soli
špetka cukru
Ostatní:
kečup, mozzarella sýr a cherry rajčátka na ozdobu, mouka na vál a na plech

Postup:

1. Připravíme si kvásek; do misky nasypeme cukr, přidáme rozdrobené kvasnice a vmícháme 5,5 lžíce vlažné vody, necháme na teplém místě vzejít (pokud nám kvasnice nebudou za 5-10 minut bublat, raději začneme znovu
2. Ve velké míse smícháme mouku se solí, přilijeme olej, zbytek vody a přidáme vzejitý kvásek, mícháme, až se nám těsto začne volně vázat do hrudek
3. V této fázi těsto přendáme na pomoučený vál a hněteme asi 8 minut, až bude měkké, na dotek suché a nebude se lepit (pokud bude těsto moc tuhé, přidáme opatrně pár kapek vody a naopak, do řídkého těsta můžeme ještě zapracovat trochu mouky)
4. Do jiné velké mísy vymazané olejem vložíme uhnětené těsto ve tvaru koule, několikrát těstem otočíme, aby se omastilo olejem, na povrchu těsta ostrým nožem nakrojíme mělký kříž
5. Mísu přikryjeme čerstvou hadrovou utěrkou a vložíme do plastového sáčku, počkáme, až nám těsto zdvojnásobí svůj objem, což bude trvat 60-90 minut (v lednici těsto kyne asi 8 hodin, tuto metodu použijeme, pokud chceme čerstvé těsto až druhý den)
6. Nakynuté těsto pěstí stlačíme dolů na původní objem a rozdělit ho na stejné části, z nich pak tvarujeme malé placky
7. Placky potřeme kečupem a vytvoříme obličej; z mozzrelly pusu, z koleček sýry oči, z cherry rajčátka nos
8. Pizzy klounů pečeme na lehce poprášeném plechu kukuřičnou krupicí, který předem necháme v horké troubě rozehřát, pečeme zprudka na 300 °C a více, na spodní mřížce běžné domácí trouby.

Doporučení:

Pod kolečka sýru na oči můžeme vložit plátky černých oliv, budou tak výraznější, pokud si s nimi pohrajete a pěkně je vyříznete, jak je to na obrázku.

Poznámka:

Foto klauna: Vánoční výstava – Nové město nad Metují – 2015

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy