REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mikulášská roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený korpus na roládu, potřený marmeládou a kokosovým krémem, zamotaný, potřený opět krémem a hojně posypaný kokosem, po ztuhnutí v lednici nakrájený na plátky.


Ingredience:
Na těsto na roládu:
6 lžickrupicového cukru
3 lžícehladké mouky
2 lžícepolohrubé mouky
1 lžíceSolamylu
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
40 gkakaa
6 ksvajec
špetička soli
Na náplň:
200 gmásla
150 gmoučkového cukru
120 gkokosu
60 ghladké mouky
2 lžícečeského rumu
2 lžícemeruňkové marmelády
200 mlmléka

Postup:

1. Bílky s cukrem a špetičkou soli vyšleháme do pevného sněhu, vše ostatní smícháme v misce a dvakrát prosijeme
2. Do bílkové snížku uvrhneme postupně žloutky a vyšleháme, poté něžně, s láskou a péčí, vmícháme, to sypké a 2x proseté 3. Nezapomene si předehřát troubu na 200 °C, horní + spodní ohřev s ventilátorem, žádný horkovzduch, nené!
4. Na plech, ten normální, nízký, dáme pečící papír a těsto s pomocí stěrky rozetřeme na ten papír, hezky od rohu do rohu, zleva doprava, od východu na západ, tak, teď to dáme do předehřáté trouby, natáhneme “minutku” a pečeme cca 5-7 minut
5. Horký plát překlopíme na navlhčenou utěrku a i s ní zavineme, necháme chladnout
6. Uděláme si náplň; mléko nalijeme do rendlíku a přivedeme k bodu varu, kokos s moukou si promícháme v misce a přidáme do vroucího mléka, vznikne nám hustá kaše, do které hned dáme máslo, ale už nevaříme, po rozpuštění másla přidáme cukr, promícháme a odstavíme do chladna, až po zchladnutí přidáme rum
7. Chladnou roládu opatrně rozvineme, potřeme slabou vrstvou marmelády, pokud je příliš tuhá (ta marmeláda), přidáme trochu rumu nebo vody, pak naneseme kokosový krém, trochu si necháme na finální pomazání a něžně zavineme
8. No, a máme hotovo! Roládu necháme ztuhnout, my si dáme kávičku a budeme čekat čerty, anděly nebo Mikuláše. Každý podle zásluh!

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy