REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mikulášská roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený korpus na roládu, potřený marmeládou a kokosovým krémem, zamotaný, potřený opět krémem a hojně posypaný kokosem, po ztuhnutí v lednici nakrájený na plátky.


Ingredience:
Na těsto na roládu:
6 lžickrupicového cukru
3 lžícehladké mouky
2 lžícepolohrubé mouky
1 lžíceSolamylu
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
40 gkakaa
6 ksvajec
špetička soli
Na náplň:
200 gmásla
150 gmoučkového cukru
120 gkokosu
60 ghladké mouky
2 lžícečeského rumu
2 lžícemeruňkové marmelády
200 mlmléka

Postup:

1. Bílky s cukrem a špetičkou soli vyšleháme do pevného sněhu, vše ostatní smícháme v misce a dvakrát prosijeme
2. Do bílkové snížku uvrhneme postupně žloutky a vyšleháme, poté něžně, s láskou a péčí, vmícháme, to sypké a 2x proseté 3. Nezapomene si předehřát troubu na 200 °C, horní + spodní ohřev s ventilátorem, žádný horkovzduch, nené!
4. Na plech, ten normální, nízký, dáme pečící papír a těsto s pomocí stěrky rozetřeme na ten papír, hezky od rohu do rohu, zleva doprava, od východu na západ, tak, teď to dáme do předehřáté trouby, natáhneme “minutku” a pečeme cca 5-7 minut
5. Horký plát překlopíme na navlhčenou utěrku a i s ní zavineme, necháme chladnout
6. Uděláme si náplň; mléko nalijeme do rendlíku a přivedeme k bodu varu, kokos s moukou si promícháme v misce a přidáme do vroucího mléka, vznikne nám hustá kaše, do které hned dáme máslo, ale už nevaříme, po rozpuštění másla přidáme cukr, promícháme a odstavíme do chladna, až po zchladnutí přidáme rum
7. Chladnou roládu opatrně rozvineme, potřeme slabou vrstvou marmelády, pokud je příliš tuhá (ta marmeláda), přidáme trochu rumu nebo vody, pak naneseme kokosový krém, trochu si necháme na finální pomazání a něžně zavineme
8. No, a máme hotovo! Roládu necháme ztuhnout, my si dáme kávičku a budeme čekat čerty, anděly nebo Mikuláše. Každý podle zásluh!

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy