Zavařované meruňky ve sladkém nálevu, bez konzervantů.
Ingredience:
2 kg | meruněk |
500 g | medu |
1 ks | vanilkového lusku |
1 l | vody |
Postup:
1. Do vroucí vody přidáme med, rozmícháme a do nálevu vložíme podélně rozkrojený vanilkový lusk, krátce povaříme a pak vanilkový lusk vyjmeme
2. Vyzrálé pevné meruňky omyjeme, rozkrájíme na poloviny, vyjmeme pecky a několik pecek rozbijeme a do každé sklenice vložíme jádro z pecky
3. Meruňky naskládáme do čistých a suchých sklenic řeznou stranou dolů, zalijeme horkým nálevem, dobře uzavřeme
4. Zavařujeme při 85 °C 10-15 minut, podle zralosti a pevnosti meruněk.
Jádro meruňky je v kompotu jen pro vůni, nejezte ho! Med můžeme nahradit hnědým cukrem.