REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medovník II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staroarménský recept na chutný medový dezert.


Ingredience:
Na těsto:
700 ghladké mouky
180 gcukru
100 gmásla
4 lžícemedu
1 lžičkujedlé sody
1 lžičkuocta
2 ksvejce
Na krém:
200 gmásla
1 ksslazeného kondenzovaného
mléka
mleté vlašské ořechy
koňak podle chuti

Postup:

1. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přilijeme ocet smíchaný se sodou a směs za stálého míchání zahříváme, přidáme vejce a mícháme tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne
2. Hrnec z plamene odstavíme, necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočinout
3. Potom těsto na medovník rozdělíme na 9 dílů, vyválíme z nich tenké placky, které vykrojíme do tvaru kruhu (můžeme si pomoci větší poklicí)
4. V předehřáté troubě na 170 °C pečeme jednotlivé pláty těsta cca 8-10 minut
5. Upečené, vychladlé těsto potřeme krémem a klademe je postupně na sebe, poslední díl z vrchu potřeme krémem a posypeme jedním nastrouhaným upečeným těstovým kolem (pro lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně promícháme s kakaem).

Příprava krému:
Slazené kondenzované mléko pozvolna vaříme (zavřené!) zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě, necháme vychladnout, vyklopíme a hmotu rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechy a koňak.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy