REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medovník II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staroarménský recept na chutný medový dezert.


Ingredience:
Na těsto:
700 ghladké mouky
180 gcukru
100 gmásla
4 lžícemedu
1 lžičkujedlé sody
1 lžičkuocta
2 ksvejce
Na krém:
200 gmásla
1 ksslazeného kondenzovaného
mléka
mleté vlašské ořechy
koňak podle chuti

Postup:

1. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přilijeme ocet smíchaný se sodou a směs za stálého míchání zahříváme, přidáme vejce a mícháme tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne
2. Hrnec z plamene odstavíme, necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočinout
3. Potom těsto na medovník rozdělíme na 9 dílů, vyválíme z nich tenké placky, které vykrojíme do tvaru kruhu (můžeme si pomoci větší poklicí)
4. V předehřáté troubě na 170 °C pečeme jednotlivé pláty těsta cca 8-10 minut
5. Upečené, vychladlé těsto potřeme krémem a klademe je postupně na sebe, poslední díl z vrchu potřeme krémem a posypeme jedním nastrouhaným upečeným těstovým kolem (pro lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně promícháme s kakaem).

Příprava krému:
Slazené kondenzované mléko pozvolna vaříme (zavřené!) zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě, necháme vychladnout, vyklopíme a hmotu rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechy a koňak.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy