Loupáky z máslového těsta ochucené rozinkami a posypané mandlemi, upečené dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké pšeničné mouky + na poprášení |
100 g | másla |
70 g | oleje |
50 g | rozinek |
50 g | cukru krupice |
7 g | soli |
1 ks | vejce |
1 sáček | kypřicího prášku do pečiva |
150-160 ml | vody |
plátky mandlí na posypání | |
vejce na potření |
Postup:
1. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva, cukr, sůl, vejce, olej, vodu a vše smícháme do kompaktního těsta, které necháme krátce odpočinout
2. Potom těsto dotenka rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše, pak na těsto nakrájíme změklé máslo, posypeme rozinkami a obojí do těsta zapracujeme
3. Těsto znovu rozválíme na tenký plát, nakrájíme na čtverce, poté na trojúhelníky a smotáním od nejdelší strany vytvoříme loupáčky, které necháme chvíli odpočinout
4. Nakonec je potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí, dáme do trouby a pečeme při 160-170 °C asi 12 minut.