REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Máslové makovky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký rohlík upečený v troubě pěkně dozlatova, posypaný mákem. Tento recept vyzkoušela a vyfotografovala Naďa Indruchová.


Ingredience:
Na omládek:
130 ghladké mouky
20 gčerstvého droždí
100 mlvody
plochá lžičkaječmenného sladu (Sladěnky)
Na zbytek těsta:
360 ghladké mouky
100 gzměklého másla
100 gcukru
100 gvody
1/2 ksvejce + 1/2 na pomašlení
špetka soli
Ostatní:
mák na posypání makovek

Postup:
  1. Připravíme si omládek; hladkou mouku smícháme se sladěnkou, přidáme droždí a vodu, důkladně promícháme, přikryjeme nejlépe hadrovou utěrkou, necháme 1 hodinu kynout
  2. K omládku přidáme hladkou mouku, smíchanou s cukrem a špetkou solí, povolené máslo, půlku rozšlehaného vajíčka a vodu, vypracujeme, to necháme dalších 60 minut kynout
  3. Na pomoučené pracovní ploše těsto rozdělíme na dvě poloviny, vytvarujeme bochánky, ty necháme dalších 15 minut, pod utěrkou, kynout
  4. Bochánek rozválíme na plát, ten pak rozkrájíme na 6 trojúhelníčků, z každého smotáme rohlík, klademe na plech vyložený papírem na pečení cípem dolů, zahneme rohy a necháme dalších 30 minut pod utěrkou kynout a odpočinout, postup opakujeme i u druhého bochánku
  5. Těsně před pečením smícháme druhou polovinu rozšlehaného vejce s trochou vody, rohlíky pomašlujeme, posypeme mákem
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 20 minut, pěkně dozlatova.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová, inspirováno Ivou Trhoňovou z Pekárnománie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy