Sladký rohlík upečený v troubě pěkně dozlatova, posypaný mákem. Tento recept vyzkoušela a vyfotografovala Naďa Indruchová.
Ingredience:
Na omládek: | |
130 g | hladké mouky |
20 g | čerstvého droždí |
100 ml | vody |
plochá lžička | ječmenného sladu (Sladěnky) |
Na zbytek těsta: | |
360 g | hladké mouky |
100 g | změklého másla |
100 g | cukru |
100 g | vody |
1/2 ks | vejce + 1/2 na pomašlení |
špetka soli | |
Ostatní: | |
mák na posypání makovek |
Postup:
- Připravíme si omládek; hladkou mouku smícháme se sladěnkou, přidáme droždí a vodu, důkladně promícháme, přikryjeme nejlépe hadrovou utěrkou, necháme 1 hodinu kynout
- K omládku přidáme hladkou mouku, smíchanou s cukrem a špetkou solí, povolené máslo, půlku rozšlehaného vajíčka a vodu, vypracujeme, to necháme dalších 60 minut kynout
- Na pomoučené pracovní ploše těsto rozdělíme na dvě poloviny, vytvarujeme bochánky, ty necháme dalších 15 minut, pod utěrkou, kynout
- Bochánek rozválíme na plát, ten pak rozkrájíme na 6 trojúhelníčků, z každého smotáme rohlík, klademe na plech vyložený papírem na pečení cípem dolů, zahneme rohy a necháme dalších 30 minut pod utěrkou kynout a odpočinout, postup opakujeme i u druhého bochánku
- Těsně před pečením smícháme druhou polovinu rozšlehaného vejce s trochou vody, rohlíky pomašlujeme, posypeme mákem
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 20 minut, pěkně dozlatova.
Foto: Naďa Indruchová, inspirováno Ivou Trhoňovou z Pekárnománie