Šišky z kynutého těsta, usmažené dozlatova, pak obalené v moučkovém cukru.
Ingredience:
490 g | hladké mouky |
190 g | smetany ke šlehání |
125 g | másla |
40 g | nasekaných mandlí |
40 g | bílého suchého vína |
20 g | droždí |
2 lžíce | mléka |
1 lžíce | nastrouhané citronového kůry |
1 lžíce | moučkového cukru + na obalování |
1/2 lžičky | soli |
špetka muškátového květu | |
olej na smažení |
Postup:
1. Do mísy dáme změklé máslo, dobře ho našleháme, pak přisypeme hladkou mouku, přilijeme smetanu, přidáme droždí rozmíchané v mléce, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, moučkový cukr, špetku muškátového květu, promícháme a vypracujeme tuhé těsto, které se nebude lepit na vařečku
2. Těsto necháme kynout, když trochu vykyne, přidáme bílé víno a sůl, dobře zapracujeme a opět necháme kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem
3. Nakonec do těsta vmícháme na drobno nakrájené mandle, postupně z něj odebíráme a tvarujeme šišky, které opět necháme vykynout
4. Pak smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.