REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mangold zapečený s bramborem, sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Listy mangoldu přelité bešamelovou omáčkou, zapečené s brambory a sýrem.


Ingredience:
1 ksmagoldu
1 ksvětší cibule
500 gnejlépe nových brambor
70 gmásla
50 ghladké mouky
0,5 lmléka
nastrouhaný tvrdý sýr na ozdobu
nastrouhaný muškátový oříšek
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Brambory opláchneme, oloupeme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, hotové necháme okapat, pak je nakrájíme na plátky
2. Mangold propereme a odřízneme konce řapíků, budou-li listy mladé, nakrájíme je na proužky celé i s řapíky, má-li však mangold již řapíky plně vyvinuty, odřízneme je a oloupeme, můžeme je i spařit horkou vodou, pak zeleninu nakrájíme na kousky
3. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a na másle ji společně s mangoldem orestujeme
4. Plátky brambor klademe do zapékací misky vymazané máslem, osolíme je, na vrstvu brambor položíme připravený mangold a vše přelijeme bešamelovou omáčkou
5. Pokrm posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a v troubě vyhřáté na 190-200 °C zapečeme, až nám sýr pěkně zezlátne.

Příprava bešamelové omáčky:
Na pánvi rozpustíme 50 g másla, přisypeme 50 g hladké mouky a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška, poté přidáme mléko a mícháme, aby v omáčce nebyly hrudky, po pár minutách kdy se omáčka provaří a zhoustne, ji osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku a solí.

Doporučení:

Z mangoldu se sklízí listy a listové řapíky. Obsahuje větší množství draslíku, sodíku, železa; vynikající zdroj beta karotenu – prekurzoru vitamínu A. Lze ho upravit jako špenát, řapíky můžeme použít v kuchyni podobně jako chřest. Pozor, je mírně projímavý!

Poznámka:

Více o mangoldu najdete v naší encyklopedii zeleniny: Mangold.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy