REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mangold zapečený s bramborem, sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Listy mangoldu přelité bešamelovou omáčkou, zapečené s brambory a sýrem.


Ingredience:
1 ksmagoldu
1 ksvětší cibule
500 gnejlépe nových brambor
70 gmásla
50 ghladké mouky
0,5 lmléka
nastrouhaný tvrdý sýr na ozdobu
nastrouhaný muškátový oříšek
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Brambory opláchneme, oloupeme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, hotové necháme okapat, pak je nakrájíme na plátky
2. Mangold propereme a odřízneme konce řapíků, budou-li listy mladé, nakrájíme je na proužky celé i s řapíky, má-li však mangold již řapíky plně vyvinuty, odřízneme je a oloupeme, můžeme je i spařit horkou vodou, pak zeleninu nakrájíme na kousky
3. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a na másle ji společně s mangoldem orestujeme
4. Plátky brambor klademe do zapékací misky vymazané máslem, osolíme je, na vrstvu brambor položíme připravený mangold a vše přelijeme bešamelovou omáčkou
5. Pokrm posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a v troubě vyhřáté na 190-200 °C zapečeme, až nám sýr pěkně zezlátne.

Příprava bešamelové omáčky:
Na pánvi rozpustíme 50 g másla, přisypeme 50 g hladké mouky a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška, poté přidáme mléko a mícháme, aby v omáčce nebyly hrudky, po pár minutách kdy se omáčka provaří a zhoustne, ji osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku a solí.

Doporučení:

Z mangoldu se sklízí listy a listové řapíky. Obsahuje větší množství draslíku, sodíku, železa; vynikající zdroj beta karotenu – prekurzoru vitamínu A. Lze ho upravit jako špenát, řapíky můžeme použít v kuchyni podobně jako chřest. Pozor, je mírně projímavý!

Poznámka:

Více o mangoldu najdete v naší encyklopedii zeleniny: Mangold.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy