Doma vyrobené pesto, které voní čerstvou mátou a česnekem. Báječně doplní grilované pokrmy, ať už rybí, drůbeží či jehněčí.
Ingredience:
3 lžíce | mletých neloupaných mandlí |
2 lžíce | strouhaného Parmazánu |
2 lžíce | olivového oleje |
2 hrsti | čerstvých mátových listů |
1 ks | stroužku prolisovaného česneku |
hrubá mořská sůl |
Postup:
1. Mátu opláchneme a necháme na utěrce zaschnout
2. Pak do hmoždíře nasypeme sůl, listy máty a jednu lžíci mandlí
3. Třeme asi 5 minut, pak přidáme zbylé lístky máty a mandle
4. Opět usilovně třeme, dokud se hmota nespojí
5. Pak do ní nasypeme strouhaný parmazán a česnek, promícháme
6. Podle chuti ještě dosolíme a pomalu přiléváme olivový olej, dokud nedosáhneme jednolité konzistence.
Místo mandlí lze použít piniové oříšky. Z uvedného množství získáme cca 4 lžíce pesta. Pesto je výborné k jehněčímu masu, úžasné je k rybám, stejně jako ke grilovanému vepřovému. Hodí se samozřejmě i na špagety a všude tam, kde jsme zvyklí. Můžeme sterilovat v troubě, ale i zamrazit.
Poznámka:Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.