REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandlové cantuccini s levandulí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept původem z Itálie, odkud se ale rozšířil téměř do celého světa. Původně šlo o vánoční pečivo, později se ale začalo servírovat jako čajové pečivo k čaji nebo dobré kávě a to po celý rok.


Ingredience:
200 ghladká mouka
125 gcukr krupice
100 gcelé mandle
1 ksvětší vejce
1 ksžloutek
1 lžícesušené levandule
1 lžícemedu
1 lžícerumu
1/2 lžičkyprášku do pečiva
1/4 lžičkysoli
Na dohotovení:
50 gcukr krupice
1 ksvajíčko

Postup:
  1. V míse vyšleháme vajíčko, žloutek, med, cukr a sůl do husté pěny; zamícháme rychle a krátce zbylé ingredience a na pomoučeném vále rozválíme do tvaru válce.
  2. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme cukrem.
  3. Pomalu pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C asi 25-30 minut, dozlatova.
  4. Vyjmeme z trouby a necháme krátce vychladnout.
  5. Šikmými řezy nakrájíme na tenké plátky, které narovnáme zpátky na plech. Vložíme zpět do trouby a pečeme dozlatova při 150 °C, 5-10 minut.
  6. Vychladlé uložíme ve vzduchotěsné dóze.
Doporučení:

Vyzkoušejte lískové ořechy či pistácie místo mandlí a nebo zaměňte lžíci mouky za lžíci kakaa. Cantuccini jsou skvělé k namáčení do čaje či kávy či sladkého dezertního vína.

Poznámka:

Recept k článku: Valentýnská oslava podle Josefa Maršálka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy