Větrníky z odpalovaného těsta naplněné krémem, obložené malinami, ozdobené meduňkou, podávané posypané cukrem.
Ingredience:
Na odpalované těsto: | |
250 ml | vody |
150 g | hladké mouky |
50 g | másla |
3 ks | vajec |
1 lžička | cukru |
na špičku nože kypřicího prášku | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
250 g | netučného tvarohu |
100 g | malin |
1 ks | plátku bílé želatiny + voda |
Na dohotovení: | |
1 lžička | dia práškového cukru |
50 g | malin |
citronová meduňka |
Postup:
1. Do hrnce vlijeme 250 ml vody s rozpuštěným máslem, přisypeme cukr, sůl a za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme a ihned přisypeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, hrnec s těstem opět dáme na sporák a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až těsto přestane lepit a vytvoří se hustý bílý knedlík a na dně hrnce tzv. bílé dno
2. Těsto vložíme do mísy a ihned vmícháme 1 vejce, poté postupně přidáváme ostatní vejce, pak odpalované těsto vložíme do cukrářského sáčku a v odstupu asi 10 cm nastříkáme na plech vyložený pečicím papírem kopečky 3. Dáme do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná není vhodná) a pečeme asi 30 minut dozlatova, potom sejmeme z plechu, nožem odkrojíme vrchní části a necháme vychladnout
4. Maliny přebereme, 100 g rozmixujeme a smícháme s tvarohem, želatinu namočenou ve vodě vymačkáme, rozpustíme, vmícháme do tvarohu a tvarohovou hmotu necháme vychladit
5. Krátce před ztuhnutím naplníme hmotou cukrářský sáček a krém nastříkáme na spodní díly větrníků, obložíme malinami, ozdobíme meduňkou a zakryjeme vrchním dílem, nakonec posypeme práškovým cukrem.