Recept sestavil kuchař David Brada a doporučuje: K nákypu můžete podávat různé druhy omáček, rajčatové, smetanové, směs lze plnit do paprikových lusků, hodí se taktéž k bílému zelí.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
400 g | mletého masa |
240 g | luštěninová směs polévková Menu Gold |
160 g | drcených rajčat Menu Gold |
45 g | cibule |
43 g | polohrubé mouky |
13 g | slunečnicového oleje Menu Gold |
8 g | zeleninové přísady do polévek |
3 g | cukru |
2 ks | vejce |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Luštěninovou směs Hrstka uvaříme v osolené vodě doměkka (čočku přebereme, opereme a namočíme asi na 3-4 hodiny do studené neosolené vody, potom ji v téže vodě vaříme pod pokličkou do měkka což trvá cca 20 minut)
2. Zchladíme, přidáme žloutek, zeleninovou přísadu do polévek, pepř, zaprášíme polohrubou moukou a v závěru lehce vmícháme sníh z bílků
3. Nákyp pečeme ve vymazané a vysypané nádobě v troubě na 160 °C asi 30 minut
4. Na omáčku si zpěníme cibulku na oleji, přidáme drcená rajčata a dochutíme cukrem dle chuti.
Na tento recept doporučujeme použít “Polévkovou směs Menu Gold” – je to pestrá směs několika druhů luštěnin se stejnou dobou vaření. Obsahuje hrách žlutý, čočku velkozrnnou, čočku červenou, fazole bílé, fazole adzuky a fazole mungo, což je výborná kombinace s vysokým obsahem kvalitních rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, kyseliny listové a železa, vhodná do polévky či do luštěninového nákypu.